OM stelt in hoger beroep eis bij: toch celstraf voor Zeewoldenaar voor slaan met moersleutel

ZEEWOLDE • Wo 7 juni 2023 | 20:05 • Woensdag 7 juni 2023 | 20:05

Het openbaar ministerie heeft in hoger beroep zeven maanden cel geëist, waarvan drie voorwaardelijk, tegen een nu 21-jarige man uit Zeewolde. Hij wordt verdacht van deelname aan de aanval op een paar jongeren bij de skatebaan aan het Kluunpad in Zeewolde. Daarbij is een jongen van destijds 19 jaar uit het niets met een moersleutel op zijn hoofd geslagen, waardoor hij ernstig gewond is geraakt.

Geïrriteerd na afwijzing
De verdachte parkeerde zijn auto in de nacht van 9 op 10 oktober 2021 bij de skatebaan. Samen met twee vrienden van 16 en 17 jaar zetten hij direct de aanval in op de hen volstrekt onbekende jongeren. De man was geïrriteerd omdat hij tijdens het uitgaan die avond was afgewezen door een meisje. Hij stopte naar eigen zeggen bij de skatebaan om een sigaretje te roken. Hij had het gevoel dat de jongeren te lang naar hem keken en dat zinde hem niet. Hij heeft toegegeven dat hij twee jongeren heeft mishandeld, maar ontkende dat hij iets wist van de klap met de moersleutel. In hoger beroep wil hij daarvan vrijgesproken worden.

Het openbaar ministerie nam tijdens de rechtszaak vorig jaar aan dat de man niet verantwoordelijk was voor de klap met de moersleutel. Er werd toen een werkstraf en een voorwaardelijke celstraf tegen hem geëist. De rechtbank vond dat onvoldoende recht doen aan de ernst van de gebeurtenissen en zag de man als de aanstichter van het geweld. Hem werd daarom een hogere celstraf opgelegd. In het hoger beroep volgt justitie die conclusie en eist nu dezelfde straf die de rechter eerder heeft opgelegd.

'Gebruikt als bushokje'
Het slachtoffer liep door de slag met de moersleutel meerdere breuken in zijn gezicht op. Ook kwam er glas van zijn bril in zijn oog terecht. Twee jaar na dato moet hij daarvoor waarschijnlijk nog meerdere operaties ondergaan. Na de gebeurtenis is het slachtoffer bang en wantrouwend geworden. Hij gaat daarom zelfs verhuizen uit Zeewolde, de plaats waar hij is geboren en opgegroeid. "Jullie hebben me gebruikt als een bushokje om je op af te reageren", schrijft hij in een verklaring. "Een bushokje kan gerepareerd worden. Ik word nooit meer de oude."

De verdachte houdt vol zich niet verantwoordelijk te voelen. Hij vindt het allemaal heel spijtig, maar blijft erbij geen aandeel te hebben gehad in de klap met de moersleutel. Een 16-jarige jongen zou de klap destijds hebben uitgedeeld. Tegen hem is in hoger beroep 260 dagen jeugddetentie geëist, waarvan 238 dagen voorwaardelijk. Ook zou hij een werkstraf van 200 dagen moeten uitvoeren. Daarnaast zouden de verdachten het slachtoffer samen een forse schadevergoeding moeten betalen van tegen de 40.000 euro.

Het Hof doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel