Gemeente Dronten wil groot kindcentrum met scholen aan de Lijzijde bouwen

DRONTEN • Do 8 juni 2023 | 10:01 • Donderdag 8 juni 2023 | 10:01

De Lijzijde in Dronten is de beste locatie voor een groot kindcentrum, waarin onder meer de vijf basisscholen in het centrum onderdak moeten krijgen. Dat heeft de gemeente Dronten donderdagochtend bekendgemaakt.

Naast de vijf basisscholen (GBS de Schakel, PBS Aan Boord, KBS De Toekomst, OBS Aquamarijn en SBO De Driemaster) worden ook Kinderopvang Dronten en kinderopvang Kleurrijk in het gebouw ondergebracht. De scholen en organisaties delen straks weliswaar één pand, maar blijven wel zelfstandig en herkenbaar.

Volgens de gemeente is een gezamenlijk gebouw handig, omdat er dan een goed en compleet aanbod is voor primair onderwijs, kinderopvang en voorschoolse educatie. Bovendien zijn de huidige schoolgebouwen sterk verouderd en voldoen die niet meer aan de huidige eisen.

Lijzijde meest centraal
De gemeente is al langere tijd bezig met de plannen voor het kindcentrum en gaf een onderzoeksbureau de opdracht om te zoeken naar de meest geschikte locatie. Dat is uiteindelijk de huidige locatie van basisschool Aan Boord aan de Lijzijde geworden. Die locatie zou het meest centraal liggen in het gebied waar de leerlingen vandaan komen. Ook is deze plek goed bereikbaar vanuit het Hanzekwartier. In die wijk worden de komende jaren nog veel woningen gebouwd. Ook ligt de Lijzijde in een groene omgeving, waardoor er buitenruimte ingericht kan worden. Volgens de gemeente moet ook de omliggende buurt daar gebruik van kunnen maken.

De locatie heeft volgens de gemeente ook de voorkeur van alle partijen die onderdak krijgen in het kindcentrum. De scholen hebben aangegeven te willen kijken of een samenwerking in het centrum haalbaar is. Dat geldt ook voor het gezamenlijk gebruik van een gymzaalruimte voor sport en spel in het pand.

Buurt wordt betrokken
Nu de locatie bepaald is, gaat de gemeente met omwonenden en ouders van leerlingen in gesprek. Daarbij wordt onder meer gekeken hoe het gebouw het best in het gebied ingepast kan worden. Hiervoor is een participatieplan gemaakt. Een externe partij gaat dit traject begeleiden. Wanneer het kindcentrum open zou moeten gaan, is nog niet bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel