Weer zeldzame lammergier verongelukt

ZEEWOLDE • Ma 12 juni 2023 | 6:48 • Maandag 12 juni 2023 | 6:48

In Zeewolde is een zeldzame lammergier verongelukt. De roofvogel werd zaterdag dood gevonden onder een windmolen aan de Lepelaarweg. Het is de tweede lammergier in ruim een maand die dood is aangetroffen in de provincie.

Ook deze gier is gevonden door Hans Pohlmann, de voorzitter van Vulture Conservation Foundation. Het beest droeg een GPS-tracker en een bewegingssensor waardoor opviel dat hij niet meer bewoog.

Dood door windmolen
Er is volgens Pohlmann geen twijfel mogelijk dat het beest dood is gegaan door de botsing met de windmolen. "De gier heeft een tik op de vleugel gehad, waardoor deze brak.Vervolgens is hij op de grond gevallen en is vermoedelijk zijn nek gebroken", aldus Pohlmann: "Dat gebeurt helaas vaker, met name bij zeearenden."

Vorige week werd ook een wilde Lammergier gezien bij de Ketelbrug in Swifterbant. "Het is echt zeldzaam dat lammergieren naar Nederland komen, en de kans dat er twee overlijden is heel erg klein. Het blijft speculeren waarom ze nu vaker verschijnen, wellicht door het weer of de groeiende populatie."

De gier ligt inmiddels bij de Universiteit Wageningen om verder te onderzoeken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel