Flatgebouwen aan Boomgaardweg worden lager

ALMERE • Vr 16 juni 2023 | 6:22 • Vrijdag 16 juni 2023 | 6:22

De appartementencomplexen die moeten verrijzen aan de Boomgaardweg in Almere worden lager dan gepland. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders donderdagavond laten weten tijdens de Politieke Markt. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de wens van omwonenden en de besturen van nabijgelegen zorginstellingen, die zorgen hebben geuit over de woningbouw in Parkwijk.

Oorspronkelijk was het plan om twee appartementencomplexen van 5 bouwlagen hoog te bouwen. In totaal gaat het om 72 sociale huurwoningen, vooral voor starters en thuisloze jongeren. Omwonenden hebben eerder al aangegeven overlast te vrezen van dakloze jongeren. De besturen van omliggende zorginstellingen zijn bezorgd over de privacy van hun patiënten. De nieuwe bewoners zouden vanuit hun flats zo in de slaapkamers kunnen kijken van mensen met een psychiatrische aandoening.

Tijdens de discussie donderdagavond op het stadhuis kondigde wethouder Froukje de Jonge aan dat de hoogte van de flats van vijf naar vier bouwlagen gaat. De geplande balkons aan beide wooncomplexen worden geschrapt. Om parkeeroverlast te voorkomen wordt de invoering van betaald parkeren of de blauwe zone niet uitgesloten.

Politiek worstelt met de bouwplannen
De Almeerse politiek discussieert al 1,5 jaar over dit project. Vrijwel alle fracties in de gemeenteraad zijn voor het bouwen van woningen voor starters en thuisloze jongeren, maar een aantal fracties twijfelt of de Boomgaardweg de juiste locatie is.

Zelfs collegepartijen staan niet helemaal achter het voorstel van hun eigen college. Zo is de SP tegen het plan. Volgens raadslid Eibert Draisma kunnen de huurappartementen ergens anders in stad gebouwd worden. Doelgroepen die zorg nodig hebben moeten over de gehele stad gespreid worden, meent de SP.

Ook de Partij voor de Dieren vraagt het college van burgemeester en wethouders om het plan te wijzigen, en de 72 woningen aan de Boomgaardweg op één en niet op twee locaties te bouwen. Op deze manier blijft het groen in het zuidelijke deel van de Boomgaardweg behouden. Bovendien hebben de GGZ-instellingen dan geen last van de toekomstige nieuwe buren, zegt raadslid Ayla Lokhorst.

Binnenkort worden de bouwplannen opnieuw besproken in de gemeenteraad van Almere.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel