Bijna alle glaspanelen voor overleden kankerpatiënten in Wilhelminabos vernield

DRONTEN • Ma 19 juni 2023 | 19:29 • Maandag 19 juni 2023 | 19:29

Nagenoeg alle glasplaten ter nagedachtenis aan overleden kankerpatiënten in het Wilhelminabos in Dronten zijn vernield. Dat meldt terreinbeheerder Staatsbosbeheer. De ontdekking werd maandagmiddag gedaan door een voorbijganger die vervolgens de boswachter waarschuwde. In totaal zijn 65 panelen verwoest. Slechts twee glasplaten zijn gespaard gebleven.

De panelen staan in het noordelijk gedeelte van het Roggebotzand tussen Dronten en Kampen. Het perceel werd eind vorige eeuw aangeboden door Staatsbosbeheer en de Stichting Nationale Boomfeestdag aan de toen 50-jarige KWF Kankerbestrijding. In de jaren daarna werden door nabestaanden bomen geplant. In totaal staan er 25.000 gedenkbomen in het bos.

"Dit is een verschrikkelijk beeld"

— Annebel Schipper, KWF Kankerbestrijding

Op de glasplaten stonden de namen van duizenden mensen die zijn overleden. Elke naam op een glaspaneel bij de gedenkplek is volgens KWF Kankerbestrijding een klein monumentje: "Voor iemand die anderen zo dierbaar was, dat zij de herinnering aan hem of haar op deze manier levend willen houden."

Lees ook: Nog niet duidelijk of er nieuwe glasplaten met namen komen in het Wilhelminabos

"Je wordt er helemaal stil van"
Woordvoerder Annebel Schipper van KWF Kankerbestrijding reed na de melding meteen naar Dronten. Ze heeft moeite woorden te vinden voor wat ze aantrof: “Dit is een verschrikkelijk beeld. Bijna alle glasplaten vernield. We zijn ontzettend geschokt. 67 panelen, duizenden namen, met duizenden verhalen. Het raakt je en je wordt er helemaal stil van." KWF heeft aangifte van vernieling gedaan. De omvang van de financiële schade is nog niet bekend. De organisatie weet nog niet hoe ze met de situatie om moet gaan, maar camera's ophangen vindt Schipper geen goed idee.

De politie is ook uit het veld geslagen: "Dit is echt in- en intriest", verzuchtten politiemensen die de ravage in ogenschouw namen. "Pure vernielzucht. We vermoeden dat de glasplaten met een hamer kapot zijn geslagen."

"Wie doet zoiets?"
De eerste man van Alysandre Palar overleed aan darmkanker en zijn naam stond op één van de panelen. Ze ging maandagmiddag naar Dronten om de gedenkplaats te bezoeken. Ze wist niet waar ze kijken moest toen ze aankwam. "Wie doet zoiets? Je staat met verbijstering te kijken. Dat één plaat kapot is, is al niet leuk, maar kijk om je heen. Het is gewoon desastreus, gewoon desolaat, unheimisch."

"Er staan zoveel namen op de glasplaten", vervolgt Palar. "Dat heeft voor iedereen een eigen waarde, een betekenis, een dierbare herinnering en dan vind je dit. Ik kan zelfs de naam niet meer lezen. Het zijn allemaal brokstukken. Wie doet nou zoiets. Ik snap het niet."
Het is niet de eerste keer dat glaspanelen in het bos zijn vernield. In november 2006 gebeurde dat ook al eens. Onbekenden sloegen toen twee glaspanelen waarop een gedicht stond, kapot. De daders zijn zover bekend nooit gevonden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel