Zorg voor NOP en Urk dichterbij, over tien jaar nieuw ziekenhuis in Joure

NOORDOOSTPOLDER • Di 20 juni 2023 | 11:42 • Dinsdag 20 juni 2023 | 11:42

Patiënten uit Noordoostpolder en Urk kunnen over tien jaar zorg krijgen in een nieuw ziekenhuis in Joure. Dinsdag is bekendgemaakt dat daar een nieuw ziekenhuis gebouwd gaat worden. Het Antonius Ziekenhuis in Sneek en Tjongerschans in Heerenveen sluiten op diezelfde termijn de deuren.

Voor patiënten uit Noordelijk Flevoland betekent dat kortere aanrijtijden. De bereikbaarheid van zorg vanuit Noordoostpolder en Urk is al jaren een discussiepunt. Het Antonius-ziekenhuis in Sneek was afgelopen winter nog maanden moeilijk bereikbaar door de afsluiting van de A7 bij Sneek.

'Toekomst zorg veiligstellen'
De nieuwbouwplannen zijn dinsdagochtend op een persconferentie in Heerenveen toegelicht. De Friese ziekenhuizen willen hiermee de toekomst van de zorg in de regio veiligstellen.

Volgens Omrop Fryslân is het al jaren de bedoeling van de Friese ziekenhuizen om de gezondheidszorg te concentreren door meer samen te werken. Op het gebied van acute zorg werken de kleinere ziekenhuizen al samen.

Wat gaat het kosten?
Het gaat om een totale investering van zo'n 200 tot 250 miljoen euro. Volgens bestuurder Tjeerd Rijpma van Tjongerschans is er om verschillende redenen gekozen voor Joure: "We hebben gekeken naar het verzorgingsgebied en wat de beste aanrijtijden voor ambulances zijn."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel