Friese gemeenten verbijsterd over ziekenhuisplan Joure: "Donderslag bij heldere hemel"

FLEVOLAND • Di 20 juni 2023 | 17:17 • Dinsdag 20 juni 2023 | 17:17

Het plan om het Antonius Ziekenhuis in Sneek en Tjongerschans in Heerenveen op termijn te sluiten, is slecht gevallen in de betreffende gemeenten. Ze hekelen de gebrekkige communicatie en maken zich zorgen over de bereikbaarheid van de zorg.

De twee ziekenhuizen zijn van plan om in Joure één nieuwe locatie neer te zetten. Vanuit de Noordoostpolder en Urk gezien betekent dat juist dat de zorg dichterbij komt.

"Het nieuws heeft ons echt overvallen", zegt wethouder Sybrig Sytsma van de gemeente Heerenveen tegen Omrop Fryslân. "We zijn gisteren geïnformeerd dat dit nieuws vandaag naar buiten zou komen. Het kwam als een donderslag bij heldere hemel."

Sytsma wist dat er onderzoek werd gedaan naar het toekomstbestendig maken van de zorg, maar dat er nu al een uitkomst naar buiten kwam, verbaasde de gemeente erg.

Veel zorgen
Haar collega in de gemeente Súdwest-Fryslân, waar Sneek onder valt, is niet minder verbaasd. "Wij waren enorm verrast dat dit op deze manier gecommuniceerd werd en dat ze kiezen voor één exclusief scenario, namelijk een nieuw ziekenhuis in Joure. Waarom kies je voor één scenario dat je nog helemaal moet doorberekenen en moet gaan bekijken?"

Beide gemeenten zijn bezorgd over wat het besluit in de praktijk concreet betekent. "Wij hebben zorgen over onze inwoners die misschien afhankelijk zijn van het ziekenhuis en de medewerkers die ineens hun werkgever zien verhuizen. En wat betekent het voor onze economie", vraagt Sytsma zich af.

Poelman heeft dezelfde zorgen. "De inwoners weten niet hoe het eruit gaat zien en wij ook niet. Het onderzoek waaruit zou moeten blijken dat dit het beste scenario zou zijn, zit er niet bij."

Bereikbaarheid
De vraag is echter wat de gemeenten eraan kunnen doen. Ze hebben namelijk niets te zeggen over het besluit. Dat bepalen de ziekenhuizen en de zorgverzekeraars zelf.

"Wij erkennen wel dat er iets moet gebeuren in die zorg", stelt Poelman. "Maar het is nu al een uitdaging om te komen tot bereikbare zorg. Je kunt je niet voorstellen dat juist die grootste gemeente van Nederland straks geen ziekenhuis meer heeft."

"Nooit goed doen"
Voorzitter Marcel Kuin van de raad van bestuur van het Antonius Ziekenhuis zegt in een reactie op de kritiek dat het een zaak is tussen de ziekenhuizen en de zorgverzekeraars. De partijen praten al jaren over de toekomst. Uiteindelijk leidt de samenwerking tussen de ziekenhuizen tot een nieuw ziekenhuis dat gezien de ligging prima past in de verzorgingsgebieden. "Het is een ingrijpend besluit", zegt Kuin: "Je kunt het eigenlijk ook nooit goed doen. Alle partijen die direct betrokken zijn bij de gang van zaken in de ziekenhuizen zaten aan tafel. Ook de gemeenten zijn op de hoogte gebracht van het besluit, maar niet tot in detail."

Kuin benadrukt dat er nog tijd is. Alle nadelen moeten tegen het licht worden gehouden. Als er dan nog zaken zijn die opgelost moeten worden, zal daar goed naar worden gekeken. De voorzitter van de raad van bestuur verwacht niet dat er voor 2030 al iets is gewijzigd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel