Vrijwilligers Toon Hermans Huis praten met bezoekers vernielde kankermonument

DRONTEN • Wo 21 juni 2023 | 18:04 • Woensdag 21 juni 2023 | 18:04

Mensen die woensdag poolshoogte kwamen nemen van de vernielde glasplaten in het Wilhelminabos werden opgevangen door vrijwilligers van het Toon Hermans Huis in Dronten. Dat is een inloophuis voor kankerpatiënten en hun familie.

Volgens voorzitter Wiendelt Hannekamp zijn veel bezoekers emotioneel en kunnen zij een extra steun in de rug goed gebruiken. De vrijwilligers proberen hen te helpen op verschillende manieren. "Door te luisteren, door aandacht te geven. Door even te vragen hoe ze zich voelen", vertelt Hanekamp. Ook al is het gesprek soms ook moeilijk. "Er zijn ook mensen die lopen gewoon weg. Die zijn zo intens verdrietig, die kunnen niet praten."

De vrijwilligers krijgen veel persoonlijke verhalen te horen van bezoekers over verschillende familieleden, van wie de namen in de vernielde glasplaten stonden gegraveerd. En die bezoekers komen uit het hele land. "Overal komen ze vandaan om dit te zien, want ze geloven het gewoon zelf niet als ze de beelden op tv zien", zegt Hanenkamp.

Deze namen zijn nog in het bos te vinden
Het monument bestond uit 67 grote glasplaten waarop duizenden namen stonden van mensen die zijn overleden aan kanker. 65 platen zijn volledig verwoest. Alleen twee panelen uit 2010 en 2012 staan nog overeind. Via de linkjes bij de jaartallen is te zien welke namen er nog te zien zijn in het bos.

De gemeente Dronten en de provincie doneren beiden 15.000 euro voor het herstel van het monument. Zij ondersteunen de crowdfundingsactie van Norbert Dikkeboom. De actie levert tienduizenden euro's op.

KWF Kankerbestrijding maakt binnenkort een afspraak met de gemeente Dronten en Staatsbosbeheer om te kijken naar de mogelijkheden voor het herstel van het monument. Begin juli wordt door een professioneel bedrijf gestart met het opruimen van de scherven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel