Ziet de kust van Lelystad er in de toekomst echt zo uit?

LELYSTAD • Do 22 juni 2023 | 22:24 • Donderdag 22 juni 2023 | 22:24

Stranden, luxe woningen, horeca en wandelpaden langs het water. Zo ziet de nieuwe toekomstvisie voor het kustgebied van Lelystad er uit. Het gaat om een concept-plan, waar inwoners van de stad de komende weken op kunnen reageren.

De versie die nu voorligt is een update van eerdere grove schetsen. Tijdens verschillende bijeenkomsten zijn de afgelopen zes maanden al verschillende ideeën verzameld en kritische punten benoemd. Door in fases te werken probeert de gemeente de omgeving zo goed mogelijk bij het plan te betrekken. Na de zomer wil de gemeente met aannemers in gesprek. Eind dit jaar moet er een bestemmingsplan komen.

Huidige situatie & de plannen:

Aanpassingen om critici tegemoet te komen
Eén van de opvallendste wijzigingen in de tweede versie van de plannen is het strand dat gepland stond ter hoogte van de Saerdam. Bewoners van die straat zien dat niet zitten, omdat ze bang zijn voor overlast. Het strand is nu op een andere plek ingetekend.

Toch betekent dat niet meteen dat iedereen tevreden is, zo bleek donderdagavond tijdens een inloopbijeenkomst bij museum Batavialand.

"Nu zie ik dat het een afgesloten moerasgebiedje gaat worden", zegt een bewoner van de Saerdam. "Wij hebben aan de achterkant van de woning last van muggen. En nu gaan we voor onze deur een moeras aanleggen waardoor we ook daar muggen krijgen."

Als het aan deze bewoner ligt steekt de gemeente haar tijd en energie in het aanpakken van andere gebieden, zoals het stadshart. "Blijf gewoon eens van de natuur af. Laat die natuur de natuur blijven. Laat ons uitzicht het uitzicht blijven."

"Alleen maar positief voor Lelystad"

— bezoeker inloopbijeenkomst

Positieve geluiden
Toch zijn er ook genoeg positieve geluiden te horen op de inloopavond. "Als ik deze ideeën met die stranden zo zie, dan denk ik: dat is alleen maar positief voor Lelystad", vertelt een bewoner van de Houtribhoogte. "Erg jammer", zo omschrijft een ander de kritische geluiden van de huidige bewoners van het gebied. "Gewoon meegaan met de tijd."

"Ik zie dat heel veel mensen overal tegen zijn. Zonder eerst eens een presentatie af te wachten of naar de pluspunten te kijken", zegt een ander die vindt dat veel mensen zich laten leiden door de mitsen en maren van tegenstanders: "Lelystad moet gewoon door, dat is mijn mening."

Tot 31 augustus kan er gereageerd worden op het conceptplan. Daarna probeert de gemeente die reacties te verwerken in het definitieve plan. De gemeente Lelystad weet nog niet wanneer er gestart wordt met de bouw en met welk deel dan wordt begonnen.

Het volledige plan is te zien op deze website van de gemeente.

Het gebied rond Bataviastad:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel