Bewoners Saerdam zien liever wandelpromenade dan zwemstrand voor hun deur

LELYSTAD • Wo 17 mei 2023 | 7:12 • Woensdag 17 mei 2023 | 7:12

Liever geen druk zwemstrand, maar een wandelpromenade. Dat willen tientallen bewoners van de Saerdam in Lelystad. De gemeente heeft een plan voor een strand opgenomen in de zogenoemde Kustvisie, maar de bewoners van de straat in de buurt van Bataviahaven zijn bang voor overlast. Bovendien vinden ze dat er al genoeg stranden zijn in Lelystad.

"Hier een strand aanleggen, heeft geen meerwaarde", zegt Fred Helderman, die namens de bewoners het woord voert. "Wij zeggen: maak van deze dijk een mooie wandelpromenade." Het strand moet volgens de gemeente een verbinding gaan vormen tussen de Meerdijkhaven en het Bataviakwartier.

Participeren kan nog volop
Gesprekken met de omwonenden zijn nog volop gaande. Volgens wethouder Piet van Dijk is het dan ook helemaal nog niet zeker dat er ook echt een strand komt. "We hebben een buitengewoon uitgebreid participatietraject. Volgende week zijn er nog een aantal avonden waarbij we met bewoners in gesprek gaan", zegt Van Dijk. Toch laten de bewoners nu al actief van zich horen. Ze zijn namelijk bang dat de gemeente het plan versneld gaat uitvoeren, omdat de regels rondom bouwen in het IJsselmeergebied binnenkort gaan veranderen.

"Dat is echt niet het geval", zegt wethouder Van Dijk. "Dan zouden we ook niet zo'n uitgebreid participatietraject nodig hebben." Dat bewoners ongerust zijn over het plan, snapt hij wel. "Vooral als bewoners zelf gaan bedenken hoe het er allemaal uit kan komen te zien. Daarom denk ik dat het goed is dat we in gesprek gaan over wat het plan precies inhoudt. En misschien zijn er wel andere ideeën, die wij nog niet kennen."

Van wandelroute naar promenade
De wethouder staat dus wel open voor andere plannen, maar dan moeten die wel bijdragen aan het verbinden van het Bataviakwartier met het voormalige werkeiland. Volgens de bewoners is die verbinding er al, in de vorm van een wandelroute. "Er staan vijftien borden langs de weg, met informatie over wat er in het water allemaal te zien is", legt Helderman uit.

Die borden staan alleen wel aan de verkeerde kant van de dijk, namelijk bij de huizen. Volgens de bewoners kan de route beter naar de waterkant worden verplaatst. "En daar moet dan ook de wandelpromenade komen", zegt Helderman. "Daar gaan we voor."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel