Lelystad wil Rijk overtuigen van noodzaak buitendijks bouwen

LELYSTAD • Wo 11 oktober 2023 | 10:36 • Woensdag 11 oktober 2023 | 10:36

Om de kuststrook van Lelystad te ontwikkelen is de gemeente Lelystad in gesprek met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Lelystad wil buitendijkse woningen en een recreatiegebied in het Markermeer realiseren, maar het Rijk wil daar juist geen nieuw land meer winnen.

Het IJssel- en het Markermeer zijn volgens het Rijk in de toekomst belangrijk als zoetwaterbuffer, waarbij het waterpeil meer moet kunnen fluctueren.

De gemeente is al jaren bezig met een plan om het gebied tussen Lelystad Haven en Bataviahaven aantrekkelijker te maken. Onder de naam 'Waterfront' wil de gemeente een stadsstrand, een wandelboulevard en woningen bouwen, allemaal buitendijks.

Vergevorderd plan
Voor het zover is moet het ministerie eerst overtuigd worden dat het om een vergevorderd project gaat. Daarvoor geldt namelijk een uitzondering. Wethouder Piet van Dijk denkt dat hem dat gaat lukken. "Wat ons betreft kunnen we gewoon door. We zijn al bezig met een bestemmingsplan en een ontwerp, en daar gaan we gewoon mee door. En tegelijkertijd gaan we natuurlijk in gesprek met het ministerie over hoe we dit op een goede manier gaan inpassen."

De wethouder sluit niet uit dat het ministerie een streep door de plannen zal zetten. "Het ministerie kan natuurlijk altijd iets proberen, maar wij denken dat wij een goede positie hebben", zegt hij. "Bovendien is er een behoefte aan woningen en Lelystad heeft dit project wat dat betreft nodig."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel