Geen 1 aprilgrap: Er staat écht een 33 meter hoog reuzenrad bij Batavia Stad

LELYSTAD • Do 28 maart 2024 | 21:24 • Donderdag 28 maart 2024 | 21:24

Op Facebook dachten mensen dat het om een 1 aprilgrap ging, maar er staat écht een gigantisch reuzenrad op het Bataviaplein bij Batavia Stad. Het rad is 33 meter hoog, een meter hoger dan bijvoorbeeld de zuil van Lely op het Stadhuisplein in Lelystad.

"Ik had de reacties op Facebook gelezen en ik vond het wel grappig dat ze denken dat het een 1 aprilgrap is", vertelt Sebastiaan Lamberink, de eigenaar van de attractie.

Het reuzenrad is inmiddels vanuit de verte al goed te zien. De gemeente Lelystad heeft voor de attractie een vergunning verleend voor de komende drie jaar in de periode van maart tot en met september. "Het heeft volgens mij een mooie toegevoegde waarde op deze plek", zegt Lamberink. "Ik hoop op een mooie en lange samenwerking."

Veiligheidsinspectie
Donderdag werd de laatste hand gelegd aan de montage en was er een veiligheidsinspectie. Vrijdagmiddag kunnen bezoekers vanaf 13:00 uur een rondje in het rad maken. Kinderen betalen 4 euro, volwassen 6 euro.

De attractie past binnen de plannen van de gemeente voor de kust van Lelystad. Die wil van het Bataviakwartier een toeristische trekpleister maken, waar bezoekers meerdere dagen kunnen verblijven. Er moet daarom een hotel komen met meer dan honderd kamers, een waterpark en een klimparcours.

Uitzicht vanaf het reuzenrad

Zomer 2024
De plannen voor het hotel, een waterpark en klimparcours zijn nog niet definitief, maar de gemeente hoopt snel met de eerste fase te kunnen starten. De verwachting is dat de gemeenteraad in de zomer van 2024 het benodigde bestemmingsplan definitief kan vaststellen.

Lees ook: Lelystad heeft grootse plannen voor Bataviakwartier: hotel, attracties en survivalpark

Ook moet er naast de Bataviahaven het plan 'Waterfront' worden gerealiseerd; met een stadsstrand, een wandelboulevard en woningen. Er wordt al jaren gewerkt aan die plannen, maar omdat de gemeente daarbij woningen buitendijks wil bouwen en een recreatiegebied wil aanleggen in het Markermeer, kan er nog een streep door die plannen worden gezet.

Vorig jaar maakte het Rijk namelijk bekend dat er geen nieuw land meer gewonnen mag worden in het IJssel- en Markermeer. Die zijn in de toekomst belangrijk als zoetwaterbuffer, waarbij het waterpeil meer moet kunnen fluctueren. Daarom mogen er bijvoorbeeld geen nieuwe eilanden worden aangelegd. De gemeente hoopt dat het Rijk voor Lelystad een uitzondering maakt, omdat het om een vergevorderd project gaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel