Proefproject om Nagele van het gas af te krijgen is voorlopig mislukt

NAGELE • Ma 26 juni 2023 | 6:22 • Maandag 26 juni 2023 | 6:22

Een proefproject om een deel van het dorp Nagele van het gas te halen en huizen op een andere manier te verwarmen is voorlopig mislukt. De verwachtingen zijn niet waargemaakt waardoor wordt gekeken hoe 'Nagele in Balans' in een andere vorm kan worden doorgezet. Dat zegt Rutger Bergboer van Energiek van de organisatie achter het project.

In het dorp wordt een aantal huizen en een school verwarmd via van groot bassin in de grond. Daarin zit water dat in de zomer opgewarmd wordt door zon. Maar inmiddels is gebleken dat het water te snel afkoelt. En de warmtepomp die maar een paar weken per jaar zou moeten bijspringen, doet dat veel vaker dan gedacht en dat kost veel stroom.

De installatie leek begin 2022 nog prima te werken, maar volgens Rutger Bergboer van Energiek Nagele is de leverancier van het systeem veel te positief geweest. "We hebben duidelijke afspraken gemaakt, omdat het bedrijf echt overtuigd was van het rendement. Maar dat valt dus flink tegen", aldus een teleurgestelde Bergboer. Compensatie of iets dergelijks zit er niet in, omdat de leverancier inmiddels failliet is. "Ze zijn failliet. Ze hebben een doorstart gemaakt, maar de prestatieafspraak met ons is wel vervallen", vult Bergboer aan. Dit betekent dat Energiek Nagele de leverancier niet meer kan aanspreken op het te lage rendement.

Bergboer denkt dat hij misschien te veel vertrouwen heeft gehad in de leverancier. "We hebben wel partijen aan boord gehad die ook voor ons gingen berekenen of het systeem zou opleveren wat werd gezegd. Maar die bedrijven konden niet echt duidelijkheid geven, omdat het allemaal zo nieuw was. Misschien had ik er toch nog meer bovenop moeten zitten", beseft Bergboer achteraf.

Bergboer baalt als een stekker

Reactie HoCosTo Renewals, de leverancier:
"Wij hebben een faillissement meegemaakt in december vorig jaar. Toen waren we nog bezig met de inregelperiode van het systeem in Nagele. Die periode zou twee jaar duren. We waren nog maar op de helft. Er waren wat achterblijvende prestaties, maar we waren nog bezig met de optimalisatie.
De overcapaciteit van het bassin was bekend. Het was de intentie om meer woningen aan te sluiten. Ook kon de buffer als een soort tussencentrale gaan dienen. En we wilden dit systeem in meerdere hofjes aanleggen.
Wij zijn vanaf het faillissement niet meer benaderd. Nagele heeft de deur voor onze neus dichtgegooid. Ze zijn met Linthorst Techniek in Apeldoorn (één van onze aandeelhouders) in gesprek gegaan om een nieuwe beheer- en onderhoudscontract af te spreken."

"Wat ik mij verder realiseer, is dat we ons te veel afhankelijk hebben gemaakt van één partij", zegt Bergboer. "Want die kan failliet gaan, zoals bij is ons is gebeurd. We hadden er bijvoorbeeld een universiteit bij moeten betrekken. Dat hebben we trouwens nu wel gedaan. De universiteit in Delft gaat met ons meekijken naar oplossingen." Er is nog voldoende geld van de overheid in kas bij Energiek Nagele om de stroom voor de warmtepomp te betalen en om de tegenvallers op te vangen. "Het is een proefproject, dus er mogen ook dingen mislukken."

Is het hele plan nu definitief mislukt?
Wat Bergboer betreft, is het project nog niet helemaal mislukt. "Dat is het pas als je ermee zou stoppen. Dat doen wij niet. We willen met nieuwe partijen onderzoeken of er iets kan veranderen aan bijvoorbeeld de warmtepomp, zodat die meer rendement levert. Wellicht is het een idee om ook de watertemperatuur te verlagen, terwijl alles wel goed blijft werken. We zijn volop bezig", aldus Bergboer. Hij zegt niet meer met de eerdere leverancier te willen werken. Het vertrouwen is weg.

Het hele project loopt inmiddels wel vertraging op. Het had al veel verder uitgerold moeten zijn over het dorp. "Het is natuurlijk ook niet goed voor het vertrouwen van de mensen in Nagele dat het dorp toch echt zonder gas kan", besluit Bergboer.

Rij woningen met zonnecollectoren

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel