CU-leden spreken teleurstelling uit over samenwerking met PVV, maar coalitie gewoon van start

FLEVOLAND • Di 27 juni 2023 | 23:43 • Dinsdag 27 juni 2023 | 23:43

Flevolandse ChristenUnie-leden hebben dinsdagavond drie uur lang gediscussieerd over de provinciale samenwerking van hun partij met de PVV. Dat deden ze achter gesloten deuren op een bedrijventerrein in Almere Stad. Daar kwamen leden bijeen in een bedrijfspand, waar normaal gesproken een kleine Spaanstalige kerkgemeenschap zit.

Tijdens de besloten bijeenkomst werd een motie in stemming gebracht waarin stond dat een deel van de leden teleurgesteld is over de samenwerking met de PVV. Hoewel een meerderheid van de leden instemde met die motie, heeft dit geen gevolgen en gaat de samenwerking er gewoon komen. Donderdag vindt de installatie van de nieuwe gedeputeerden plaats.

De samenwerking is al vanaf het begin af aan controversieel te noemen. Toen de verkenners in april met een eerste advies voor een coalitie kwamen, noemde de landelijke voorzitter van de ChristenUnie het "niet geloofwaardig."

Ook de jongerenafdeling van de partij liet weten dat het een aantal opvattingen van de PVV onoverbrugbaar vindt met die van de ChristenUnie. In de maanden die volgden reageerden meerdere kopstukken op een eventuele samenwerking. Zo noemde minister Carola Schouten voor armoedebeleid de situatie 'ongemakkelijk' en landbouwminister Piet Adema zei zich te verbazen over de. Leider van de ChristenUnie Mirjam Bikker liet weten een 'naar gevoel' te krijgen van de samenwerking.

Motie aangepast
In de motie die dinsdagavond door de Flevolandse leden werd besproken, staat dat een deel van hen teleurgesteld is dat de provinciale fractie de coalitievorming toch heeft doorgezet. Dit ondanks de vele zorgen die zijn geuit. Na afloop werd duidelijk dat de motie werd gesteund door 33 van de 63 aanwezige leden. Vijf leden onthielden zich van stemming.

Over de precieze tekst van de motie werd tijdens de drie uur durende bijeenkomst overigens nog behoorlijk gediscussieerd. In de oorspronkelijke versie stond dat de ondersteuners daarvan zich uitspreken "teleurgesteld te zijn" over het doorzetten van de samenwerking. Dat werd te zwaar bevonden, dus is het aangepast naar de boodschap dat "een deel van de leden teleurgesteld is."

De motie was afkomstig van een groep prominente Flevolandse ChristenUnie-leden, die ook ondertekend werd door leden uit Almere, Dronten, Lelystad en Noordoostpolder. Bij het indienen ontbraken de handtekeningen van leden uit Zeewolde en Urk.

Gedeputeerde: ''We blijven in gesprek''
De Flevolandse ChristenUnie-fractievoorzitter, Harold Hofstra, liet eerder weten dat de ledenvergadering geen invloed heeft op de samenwerking met de PVV. Hij interpreteert de motie als herinnering om in gesprek te blijven met zijn achterban.

De leden schrijven dat ze op de hoogte gehouden willen worden van alle ontwikkelingen in de samenwerking met de PVV. ''Een deel van de leden heeft zijn zorgen geuit (…), maar een deel van de leden heeft ook heel nadrukkelijk gezegd: wij staan hier ook gewoon achter", zo blikte Hofstra na afloop van de vergadering terug. "Met beide groepen blijven we in gesprek."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel