6 miljoen euro extra nodig voor buitendijkse haven, waarvan 2 miljoen voor rekening van Urk

URK • Do 29 juni 2023 | 19:03 • Donderdag 29 juni 2023 | 19:03

Voor het ontwikkelen van de buitendijkse haven bij Urk is nog eens zes miljoen euro nodig. De gemeente moet van dat bedrag maximaal twee miljoen betalen. De provincie heeft daarvoor een verzoek bij Urk neergelegd. De gemeenteraad van Urk bespreekt dit voorstel over twee weken.

Eerder dit jaar werd al duidelijk dat er door gestegen marktkosten meer geld nodig is voor het havenproject. De provincie wilde toen niet zeggen hoe groot het tekort was, omdat dit 'concurrentiegevoelige informatie' zou zijn. Maar in een interview met Omroep Flevoland zegt wethouder Middelkoop dat er zes miljoen euro extra nodig is.

Bedrag geheim
De Flevolandse Statenfracties hebben onlangs achter gesloten deuren gesproken over de extra kosten. Half juli nemen zij een besluit of er een extra bijdrage komt van de provincie. Het specifieke bedrag waarover zij beslissen is nog altijd geheim, maar lijkt nu dus potentieel om vier miljoen euro te gaan. Mogelijk vraagt de provincie ook aan de gemeente Noordoostpolder om een extra bijdrage.

"Deze haven moet er komen"
Wethouder Middelkoop twijfelt geen moment om dieper in de buidel te tasten: "Die haven moet er komen, ook al is dit een serieuze bijdrage. De haven wordt een kroon op ons bedrijventerrein en gaat zo'n vierhonderd voltijdbanen opleveren. Ik zal de raad van harte oproepen om dit te doen. Dit is een investering voor de lange termijn, onze bedrijven staan te popelen, aan de slag!" De gemeente Urk wil de extra investering betalen uit de algemene reserves.

Langgekoesterde wens
De Maritieme Servicehaven Noordelijk Flevoland zoals de haven voluit heet, wordt ontwikkeld door de provincie. De buitendijkse haven is al tientallen jaren een grote wens van de gemeente Urk. Het project moet een impuls geven aan de maritieme sector in het dorp, die in de huidige werkhaven niet verder kan groeien. Tot nu toe heeft de provincie al minstens zeven miljoen euro uitgetrokken voor de ontwikkeling van de haven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel