Biologisch baktarwe uit Flevoland in trek
Het Graanschap heeft de productie van biologische baktarwe opgeschroefd, van 10 naar 85 hectare. Het grootste deel van deze baktarwe wordt in Flevoland verbouwd. De productie is opgeschroefd, omdat boeren en bakkers steeds meer interesse tonen in biologisch graan.
Het Graanschap is een samenwerkingsverband van boeren en bakkers en is de enige in Nederland die biologische baktarwe op grote schaal teelt. Eerst werd er alleen op Schokland geteeld door boer Arjan Verschure, maar inmiddels hebben vijf nieuwe agrariërs uit Bant, Emmeloord en Zeewolde zich aangesloten bij de samenwerking. "Vroeger ging onze tarwe vooral naar de vee-industrie," vertelt graanteler Wouter Snippe van WeGrow Organic in Zeewolde. "Er werd veevoeder van gemaakt. Maar we zijn nu helemaal aan het focussen om onze tarwe in brood te krijgen." Snippe teelt zijn tarwe voor brood zonder bestrijdingsmiddelen. Het Graanschap wil duurzaam en circulair brood maken. Nu komt het graan voor bakkerijen vaak nog uit het buitenland, terwijl het graan uit Nederland juist vooral als veevoer wordt gebruikt. Omdat boeren en bakkers bij Het Graanschap samenwerken, wordt ook de tussenhandel vermeden.
Er is de laatste tijd steeds meer vraag naar biologisch bakgraan, merkt Renee Pater van Het Graanschap. "We hebben de keten van biologisch graan opgeschroefd, omdat we zien dat binnen de keten 'van akker tot bakker', de grootste hotspot zit op het land. Met de biologische teelt maken we een positieve impact."
In Nederland wordt in totaal 120.000 hectare tarwe geteeld. Zo'n 10.000 tot 15.000 hectare daarvan is baktarwe en dus geschikt voor brood. Het meeste graan is normale 'gangbare' teelt, slechts een klein deel is biologisch. Volgens landbouworganisatie BO Akkerbouw, een platform en kenniscentrum voor akkerbouwketens, is een biologisch project van 85 hectare erg groot. BO Akkerbouw zegt dat boeren vaak kiezen voor gangbare teelt, omdat dan kunstmest mag worden gebruikt. Die mest is volgens de landbouworganisatie nodig voor het eiwitgehalte in het brood. Alleen als het eiwitgehalte hoog genoeg is, kan er van tarwe eetbaar brood worden gemaakt. BO Akkerbouw stelt dat de vraag naar biologisch graan op dit moment niet groot genoeg is.
"Die vraag is op dit moment nog niet enorm," geeft Renee Pater van Het Graanschap toe. "Maar juist door een initiatief als Het Graanschap gaan we die vraag omhoog laten bewegen." Volgens Pater groeit de afzetmarkt voor biologische tarwe. "We merken dat consumenten, bedrijven en retailers zich bewuster zijn van gezonde en duurzame voeding. En dus stijgt ook de vraag naar biologische tarwe."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Deel kinderdagverblijven heeft zaken niet op orde, blijkt uit inspectierapporten
FLEVOLAND • Zo 5 mei • Zondag 05 meiOnhygiënische situaties, inzet van onjuiste beroepskrachten, een veiligheids- en gezondheidsbeleid dat niet voldoet en onvoldoende pedagogische coaching: kinderdagverblijven in Flevoland hebben niet a...
-
Monteur Ron Roor van de ANWB Wegenwacht neemt na 25 jaar afscheid
ZEEWOLDE • Zo 5 mei • Zondag 05 meiRon Roor uit Zeewolde neemt na ruim 25 jaar afscheid van de ANWB Wegenwacht. De 63-jarige monteur gaat na dit weekend met vervroegd pensioen. "We zien onszelf niet als automonteur maar als hulpverlene...
-
Zo vierde Flevoland vandaag Bevrijdingsdag
FLEVOLAND • Zo 5 mei • Zondag 05 meiHet is 79 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. In de hele provincie kwamen mensen vandaag samen om de vrijheid te vieren. En die viering begon al vroeg; in de nacht van zaterdag op zondag vertrokk...