Bivakhuisje in Almere Haven krijgt monumentenstatus:"Herinnering aan pioniers"

ALMERE • Wo 5 juli 2023 | 17:31 • Woensdag 5 juli 2023 | 17:31

Het Bivakhuisje in Almere Haven krijgt de gemeentelijke monumentenstatus. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de Almeerse gemeenteraad. Volgens de gemeente maakt het gebouw 'de ontstaansgeschiedenis van Almere tastbaar' en verdient het de beschermende status.

De gemeente volgt met de beslissing het advies van de Commissie Welstand en Erfgoed, die sinds februari de historische waarde van het pioniershuisje onderzocht heeft. Dat onderzoek is eind mei afgerond en het advies luidde dat de gemeente het huisje een beschermde status moet geven.

Het bivakhuisje is de laatste tastbare herinnering aan de pioniers van Almere Haven. Het huisje stond bijna 50 jaar geleden aan de straat Bivak. Er waren acht van deze keten, die uiteindelijk de eerste woningen werden. Toen de huizen klaar waren, werden de keten overbodig. De eerste huisarts, de eerste politieman en de EHBO waren daar gehuisvest. Ook de architecten die Almere Haven hebben ontworpen werkten in die gebouwen.

Identiteit van Almere
Van de acht keten is dus nog maar één bivakhuisje over. Die staat tegenwoordig op Volkstuinencomplex V.T.V. Water-Land aan de Meentweg. Volgens de welstandscommissie maakt het huisje uit 1978 deel uit van de identiteit van de stad."Het enige overgebleven bivakhuisje heeft identiteitswaarde omdat het de ontstaansgeschiedenis van Almere tastbaar maakt, het is nauw verbonden aan de pionierstijd en aan de kwartiermakers van de stad", staat te lezen in het advies van de commissie aan de gemeente.

Een gemeentelijk monument is een pand met een bijzondere status. Zo zijn er speciale subsidiepotjes beschikbaar voor de onderhoudskosten en kan de eigenaar tegen een lage rente lenen. De eigenaar heeft wel de verantwoordelijkheid het monument in stand te houden en om er zorgvuldig mee om te gaan.

Het Bivakhuisje is, na het voormalige politiebureau van Almere Haven, het tweede Almeerse gebouw dat de gemeentelijke monumentenstatus krijgt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel