Walibi-incident: elektrische auto's brandgevaarlijker dan gewone auto's?

FLEVOLAND • Vr 7 juli 2023 | 18:33 • Vrijdag 7 juli 2023 | 18:33

Hoe veilig zijn elektrische auto’s eigenlijk als ze in een rijtje naast elkaar staan? Die vraag doemt op nadat donderdagmiddag zes auto's op het parkeerterrein van pretpark Walibi in Biddinghuizen in vlammen opgingen.

Ondanks het snelle optreden van de brandweer kon niet voorkomen worden dat de auto's total loss raakten. Drie andere auto's liepen door de hitte grote schade op.

Volgens de brandweer maakt het weinig verschil of een elektrische auto in de brand staat of een gewone auto. Het vuur kan in beide gevallen snel overslaan, zegt brandweeronderzoeker Frans van der Veen: "Dat maakt helemaal niet uit. Er is geen verschil." Ook het feit dat een elektrische auto gestekkerd geparkeerd staat, maakt niets uit. Als het nodig is om een auto weg te slepen om verdere verspreiding van het vuur te voorkomen, kan dat gewoon. De brandweer beschikt over speciale scharen om een kabel door te knippen, ondanks de grote spanning die er op staat.

Accu-brand laat zich moeilijk blussen
Er is wel een groot verschil tussen het blussen van een elektrische auto en een gewone auto. "In een elektrische auto zit een accupakket dat moeilijk te blussen is," zegt Van der Veen. "Je weet niet of de accu onder de vloer of in de kofferbak zit." Bovendien is de accu goed ingepakt in de carrosserie van de auto zodat de passagiers goed beschermd zijn.

Bij een brand zou de accu eigenlijk opengemaakt en geblust moeten worden, maar dat is lastig. Daarom is landelijk besloten dat elektrische auto's die in brand hebben gestaan, gelijk een dompelcontainer in moeten. Van der Veen: "Daar zit ongeveer achtduizend liter water in. We zetten de auto erin om te voorkomen dat de accu gaat exploderen of verder in de fik vliegt." Om er zeker van te zijn dat het vuur helemaal gedoofd is, moet de auto wel drie dagen in de dompelcontainer blijven liggen. Op de locatie van de brand in Biddinghuizen waren donderdag uiteindelijk voldoende dompelcontainers uit de regio beschikbaar. Landelijk zijn er dertig van die bakken, weet Van der Veen.
Goedkope laadkabels verhogen kans op brand
Brand in een elektrische auto ontstaat vaak door kortsluiting. Volgens autohandelaar Ben van Tilburg, die ook elektrische auto’s verkoopt, kan brand gemakkelijk voorkomen worden. "Vooral goede laadkabels gebruiken. Originele", waarschuwt hij. "Maar ook een goede laadinstallatie is belangrijk. Het gaat meestal mis als mensen imitatie-spullen of een heel goedkoop verlengstukje kopen. Dan ontstaat er kortsluiting."

Volgens Van Tilburg hoeven we ons voor de toekomst geen zorgen te maken, als we meer elektrisch gaan rijden. "In Amerika hebben ze onderzoek gedaan: Van de 100.000 auto's zijn er 1.500 benzine-auto’s uitgebrand en slechts 25 elektrische auto's."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel