Nu bij meerdere installaties meer gevaarlijke stoffen in water ná zuivering dan ervoor

FLEVOLAND • Ma 10 juli 2023 | 8:00 • Maandag 10 juli 2023 | 8:00

Bij drie van de vijf afvalwaterzuiveringsinstallaties in Flevoland zitten er ná het zuiveringsproces meer gevaarlijke stoffen in het water dan daarvoor. Dat blijkt uit een rapport van Waterschap Zuiderzeeland. Het gaat om PFAS. Dat zijn chemische stoffen die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Sinds 2021 is al bekend dat dit speelt bij de afvalwaterzuiveringsinstallatie in Lelystad, maar het waterschap constateert nu dat het ook bij de zuiveringen in Almere en Zeewolde het geval is. Volgens heemraad Jo Caris van het waterschap is er geen sprake van acuut gevaar, maar wordt er wel gezocht naar een oplossing.

Hoe het komt dat er meer PFAS in het water zit na de zuivering is niet helemaal duidelijk, maar Caris heeft wel een vermoeden: "Wat er gebeurt is dat er een stof die lijkt op PFAS, maar niet tot die groep behoort, die komt de zuivering binnen. Maar door het proces dat in de zuivering plaatsvindt wordt het dan toch zodanig veranderd dat het uiteindelijk wel onder de groep PFAS valt en daardoor is het gehalte in het water dat uitstroomt hoger dan in het water dat binnenkomt."

Giftigheid Lelystad in vergelijking met Chemours Dordrecht
De toename van PFAS lijkt het grootst bij de zuiveringsinstallatie in Lelystad. Ter vergelijking: Bij een onderzoek naar de giftigheid voor het milieu werd bij chemiefabriek Chemours uit Dordrecht, die onder vuur ligt, een waarde van 10,8 µg/l gemeten. Bij de installatie in Lelystad lag dat op 3,7 µg/l. De waarde in Lelystad is dus lager dan die in Dordrecht, maar ligt wel boven de zogenoemde indicatieve Effectsignaalwaarde van 3,0 µg/l. Dat is een norm om de aangetroffen waardes te beoordelen.

Bij de vijf Flevolandse afvalwaterzuiveringsinstallaties wordt water uit het riool schoongemaakt en vervolgens in de natuur geloosd. Het onderzoek naar de precieze oorzaak van de toename van PFAS richt zich daarom niet alleen op de installaties zelf, maar ook op het oppervlaktewater.

Dinsdag besteedt Omroep Flevoland aandacht aan een proef van het waterschap om PFAS beter uit het water te kunnen filteren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel