Speciaal filter moet schadelijke PFAS uit water halen

LELYSTAD • Di 11 juli 2023 | 6:03 • Dinsdag 11 juli 2023 | 6:03

Bij de waterzuivering in Lelystad draait een pilot om PFAS uit het water te filteren. In Nederland wordt dat nu voor het eerst toegepast in Flevoland en de eerste resultaten zijn volgens het waterschap hoopgevend.

Maandag hoorden we dat het Waterschap Zuiderzeeland worstelt met PFAS. Dit zijn schadelijke stoffen die overal in het water worden aangetroffen. Ook blijkt er na het waterzuiveringsproces juist meer PFAS in het water te zitten dan ervoor en dat is zorgelijk. PFAS breekt namelijk niet van nature af. De stoffen hopen zich op in mens en dier en kunnen uiteindelijk slecht zijn voor de gezondheid.

PFAS moet zich hechten aan korrels
Bernadette Lohmann leidt het onderzoek in Lelystad. In een container staat een proefopstelling. Een klein gedeelte van het afvalwater gaat door een zogenaamd DEXfilter. Daarin zit absorptiemateriaal, een soort korrels waaraan de schadelijke stoffen zich hechten. Die kunnen daarna dan met behulp van een oplosmiddel weer uit de korrels gehaald worden. Vervolgens kunnen de PFAS bij hoge temperatuur worden verbrand.
De eerste resultaten van de proef in Lelystad zijn volgens Lohman hoopgevend. De pilot loopt tot eind deze maand. Als blijkt dat het werkt kan het op grotere schaal toegepast worden. Er lopen elders andere onderzoeken om te kijken of dit vernietigen ook op andere manieren kan dan verbranding.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel