Zonder morren tikt raad Urk twee miljoen extra af voor nieuwe haven

URK • Di 11 juli 2023 | 15:12 • Dinsdag 11 juli 2023 | 15:12

De gemeenteraad van Urk trekt nogmaals de portemonnee voor de ontwikkeling van de buitendijkse haven bij het dorp. Tijdens de raadsvergadering had geen enkele fractie bezwaar om op verzoek van de provincie Flevoland twee miljoen euro extra uit te geven. De provincie ontwikkelt de Maritieme Servicehaven Noordelijk Flevoland, maar komt dit jaar geld tekort.

De Urker fracties legden de nadruk op het enorme belang van de maritieme servicehaven voor de verdere ontwikkeling van de Urker economie. "Het is een fors bedrag, maar we moeten nu door. De haven is cruciaal voor de ontwikkeling van het maritieme bedrijfsleven", zei Hans Crebas van het CDA. Meindert Bakker van de ChristenUnie sloot zich hierbij aan: "Soms kunnen wij in deze raad uren spreken over tienduizenden euro's en nu komt er een bedrag van twee miljoen op tafel en wordt dat in no-time goedgekeurd, maar dat heeft een reden. Hiermee krijgen we een meer diverse economie."

Dat de provincie nu voor een aanzienlijk extra bedrag bij Urk aanklopt, deert de raadsleden dus niet: "Wij hebben de provincie ook wel eens nodig", zei Jacob de Borst van de SGP.

Eerder dit jaar werd al duidelijk dat er door gestegen marktkosten meer geld nodig is voor het havenproject. De provincie wilde toen niet zeggen hoe groot het tekort was, omdat dit 'concurrentiegevoelige informatie' zou zijn. Maar in een interview met Omroep Flevoland zei wethouder Middelkoop onlangs dat er zes miljoen euro extra nodig is, waarvan Urk dus twee miljoen bijdraagt.

Bedrag geheim
De Flevolandse Statenfracties hebben vorige maand achter gesloten deuren gesproken over de extra kosten. Half juli nemen zij een besluit of er een extra bijdrage komt van de provincie. Het specifieke bedrag waarover zij beslissen is nog altijd geheim, maar lijkt dus potentieel om vier miljoen euro te gaan. Mogelijk vraagt de provincie ook aan de gemeente Noordoostpolder om een extra bijdrage.

Langgekoesterde wens
De Maritieme Servicehaven Noordelijk Flevoland zoals de haven voluit heet, wordt ontwikkeld door de provincie. De buitendijkse haven is al tientallen jaren een grote wens van de gemeente Urk. Het project moet een impuls geven aan de maritieme sector in het dorp, die in de huidige werkhaven niet verder kan groeien. Tot nu toe heeft de provincie al minstens zeven miljoen euro uitgetrokken voor de ontwikkeling van de haven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel