Vanaf nu voor 70 cent je behoefte doen bij nieuwe parkeerplaats

EMMELOORD • Wo 12 juli 2023 | 13:49 • Woensdag 12 juli 2023 | 13:49

Het winkelend publiek in Emmeloord kan sinds woensdag gebruik maken van een openbaar toilet. Dat staat op het vernieuwde parkeerterrein bij de Jumbo aan De Boei. Een toiletbezoek kost 70 eurocent.

Het toilet wordt op een bijzondere manier schoon gemaakt. In het gebouw zitten twee wc's. Daarvan is er maar één zichtbaar. Als iemand naar de wc is geweest, wordt de pot naar de achterkant van het gebouwtje gedraaid om gereinigd te worden en wordt de andere wc naar voren gedraaid. Daardoor kan de volgende persoon binnen 20 seconden op het toilet terecht.

Verslaggever Mark Bakker laat zien hoe het toilet 'zichzelf' reinigt.

De voorziening is een langgekoesterde wens van de gemeenteraad, met name van de PvdA. Die partij pleitte vanaf 2018 voor een openbaar toilet in het centrum van Emmeloord. Vorig jaar werd ingestemd met de toiletvoorziening. "Het kost ruim een ton maar dan heb je ook wat", zegt PvdA-raadslid Henk van der Linde. "Je voldoet aan een behoefte van mensen die problemen hebben met toiletgang."

Voorbijgangers zijn blij, buurtbewoners iets minder
Veel voorbijgangers zijn enthousiast. "Soms moet je de afstand overbruggen naar een restaurant of winkel en dat is wat moeilijker om daar nog op tijd te komen", zegt een oudere man. Een jongere geeft aan zelfs maanden te hebben gewacht totdat hij van de wc gebruik kon maken. Hij wil de toilet gebruiken bij hoge nood.

Toch is er ook kritiek. Meerdere bewoners van de appartementen boven de Jumbo hebben moeite met de gekozen plek. "Het toilet vinden we een prima idee maar de locatie is fout", zegt Josee de Jong van de vve van appartementencomplex De Schout. "Hij staat vlak voor de huizen terwijl als-ie 150 tot 200 meter verderop staat niemand er last van heeft."

Ruim twintig jaar geleden was er een openbaar toilet in de nabijgelegen Faddegonstraat, maar dat verdween in 2004 omdat er te weinig gebruik van werd gemaakt. Volgens Van der Linde werden er te vaak vernielingen in de voorziening gepleegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel