Ziekte van Lyme door tekenbeten in opmars in Dronten en Noordoostpolder

FLEVOLAND • Do 13 juli 2023 | 13:24 • Donderdag 13 juli 2023 | 13:24

Het aantal mensen dat door een tekenbeet de ziekte van Lyme oploopt is in Dronten in 2021 flink toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Ook in de Noordoostpolder nam het aantal Lyme-diagnoses toe. In Lelystad nam het juist af.

Sinds 1994 doet het RIVM elke vier tot vijf jaar een peiling onder huisartsen om het aantal Lyme-diagnoses in kaart te brengen. Bij de vorige peiling in 2017 lag het aantal diagnoses per 100.000 inwoners in Dronten op 226. Nu zijn dat 327 mensen met vroege verschijnselen van Lyme, zoals een rode ring of vlek op de huid. Landelijk bleef het aantal Lyme diagnoses gelijk.

Het aantal mensen met Lyme-verschijnselen nam in de Noordoostpolder met 43 toe, van 249 naar 292. Op Urk en in Almere en Zeewolde bleef het aantal diagnoses ongeveer gelijk. In Lelystad daalde het aantal diagnoses met 44. In totaal bleef het aantal mensen met Lyme-verschijnselen ongeveer hetzelfde in de provincie.

Toename in Noord-oosten
Volgens recente cijfers van Tekenradar.nl, waar mensen een tekenbeet kunnen melden, loop je in Nederland het grootste risico op een tekenbeet in Drenthe. Op de tweede plek staat Gelderland en daarna Flevoland. Het aantal tekenbeetmeldingen is afgelopen weken sterk gestegen volgens Tekenradar.nl. Daarom meldt het RIVM dat het belangrijk is komende weken goed te controleren, er worden namelijk nog veel tekenbeten verwacht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel