Gemeente verhoogt donatiebedrag voor Almeerders met bijstand, maar regels blijven onduidelijk

ALMERE • Za 15 juli 2023 | 16:57 • Zaterdag 15 juli 2023 | 16:57

De gemeente Almere heeft het donatiebedrag voor alleenstaande Almeerders met een bijstandsuitkering verhoogd naar 1.800 euro per jaar. Eerder mochten uitkeringsgerechtigden nog voor 1.200 euro aan giften ontvangen, zonder dat dit invloed had op hun uitkering. De gemeenteraad stemde met een grote meerderheid in met het voorstel.

De verhoging was een initiatief van de D66, samen met de SP, GroenLinks, PvdA, BIJ1, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en 50Plus. Alleen de VVD stemde tegen het voorstel. Volgens die partij heeft de verhoging namelijk weinig invloed, omdat het bijna nooit voorkomt dat de grens van 1.200 euro gehaald wordt.

Eigenlijk geen probleem
Dat beeld schetste wethouder Froukje De Jonge (CDA) ook tijdens de bespreking van de voorstellen: "Wij krijgen weinig signalen dat er mensen zijn die boven die 1.200 euro uitkomen. Er is voor ons dus eigenlijk geen aanleiding om te denken dat de grens van 1.200 euro in de praktijk een probleem is", aldus de wethouder, die aangeeft dat de verhoging "misschien geen probleem oplost, maar ook niet per se erg is."

Onduidelijkheid over wat wél en niet mag
Het is dus nog maar de vraag hoeveel Almeerders gaan profiteren van het verhoogde plafond. Toch leidt de verhoging ook tot een andere vraag, namelijk: wat valt er precies onder die giftenregeling? Daar blijkt in de gemeente ook wat onduidelijkheid over te bestaan.

Een woordvoerder van de gemeente Almere laat bijvoorbeeld weten dat "boodschappen, vervoer (zoals auto's) en kleding niet onder het giftenplafond vallen". En dat terwijl indiener Spencer Alberg het in de bespreking juist wél heeft over die "boodschappen van familieleden". De wethouder heeft het tijdens de bespreking op 6 juli ook over "boodschappen, vervoer en alle vormen van levensonderhoud." Vakanties zouden niet onder de giftenregeling vallen en mogen wel zonder melden aangenomen worden.

Een ambtenaar van de gemeente legt de giften zoals boodschappen op de volgende manier uit: "Wettelijk gezien zijn giften in natura ook giften die mee worden gerekend naar het drempelbedrag. Echter wordt hier in de praktijk niet de nadruk opgelegd. Het kan heel incidenteel wel voorkomen als onderdeel van een onderzoek bij verdenking van misbruik (rechtmatigheidsonderzoeken)."

Website biedt geen duidelijkheid
De website van de gemeente Almere biedt na meerdere pogingen en zoekopdrachten geen duidelijkheid. Daar is niks te vinden over welke zaken wél en niet onder het donatieplafond vallen. Om verwarring onder Almeerders te voorkomen, heeft de gemeenteraad ook een voorstel aangenomen om de informatie op de website "aan te vullen met actuele informatie over giften en vergoedingen voor bijstandsgerechtigden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel