Staten akkoord met extra geld, aanleg buitendijkse haven Urk kan beginnen

URK • Wo 19 juli 2023 | 23:37 • Woensdag 19 juli 2023 | 23:37

De provincie mag extra geld uittrekken voor de realisatie van de Maritieme Servicehaven bij Urk. Dat heeft een overgrote meerderheid van Provinciale Staten, met 34 stemmen voor en vijf tegen, woensdag besloten. Daarmee is er nu voldoende budget om de haven daadwerkelijk te ontwikkelen. Het besluit werd vanaf de publieke tribune in de Statenzaal ontvangen met een groot applaus van een delegatie uit Urk.

Gedeputeerde Sjaak Simonse van de provincie is erg blij met de beslissing van Provinciale Staten, omdat er nu eindelijk gezocht kan worden naar bedrijven die de haven gaan aanleggen. Hij hoopt dat de haven binnen vier jaar geopend kan worden. En die is volgens hem van enorm belang voor de verbreding en versterking van de economie van Noordelijk Flevoland en Urk. "We geven echt een hele belangrijke impuls ook aan de werkgelegenheid", zegt Simonse.

'Eindelijk, een heel mooi moment', zo vat wethouder Nathanaël Middelkoop van Urk het nieuws samen. Ook hij benadrukt het belang van deze beslissing voor de economie. "De werkgelegenheid die wordt gecreëerd, de steun voor onze visserijsector die het de afgelopen jaren heel moeilijk heeft. De impuls die het geeft aan de maritieme sector, maar aan heel Noordelijk Flevoland. Dat is gewoon enorm belangrijk."

Gestegen kosten
De provincie heeft tot nu toe al minstens zeven miljoen euro uitgetrokken voor de ontwikkeling van de haven. Er is extra geld nodig, omdat de kosten de laatste jaren flink zijn gestegen. Het bedrag wordt door de provincie geheim gehouden, omdat dit concurrentiegevoelige informatie zou zijn. Maar wethouder Middelkoop van Urk vertelde eerder aan Omroep Flevoland dat het in totaal zou gaan om zes miljoen euro. De provincie heeft Urk gevraagd om een extra bijdrage van twee miljoen euro en daar is de gemeenteraad vorige maand mee akkoord gegaan.

Nu lijkt dus na vele jaren al het geld dat nodig is, binnen te zijn. "Alle goede dingen komen langzaam, zeggen ze wel eens", zegt wethouder Middelkoop. "Dit heeft wel heel lang geduurd. Maar het is heel mooi dat dit nu zover is. Zo ver zijn we nog nooit geweest en dat dan zo overweldigend ook de Provinciale Staten hun steun hiervoor uitspreken, dat is alleen maar heel bemoedigend."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel