3,5 miljoen voor taskforce die achterstand woningen statushouders moet wegwerken

ALMERE • Vr 21 juli 2023 | 6:00 • Vrijdag 21 juli 2023 | 6:00

De gemeente Almere heeft een taskforce ingesteld om voldoende statushouders versneld aan een woning te helpen. De gemeenteraad heeft daar donderdagavond tijdens de Politieke Markt 3,5 miljoen euro voor beschikbaar gesteld. Met dat budget moet de gemeente voor het einde van het jaar woonruimte hebben gevonden voor ruim 500 vergunningshouders. Een zeer lastige opdracht, zegt wethouder Froukje de Jonge.

"Dat betekent panden aankopen, dat betekent passend toewijzen dus waar heb ik een huis vrij en wie kan ik daar goed op plaatsen. Dat betekent dat we een heel goed beeld moeten hebben wat je huizenvoorraad is en wie de wachtenden zijn. Maar het betekent ook huizen verbouwen, zodat je er meer personen kunt huisvesten."

Niet alleen ambtenaren
In de taskforce werken mensen samen van verschillende organisaties. Er zitten ambtenaren in van alle ter zake doende afdelingen op het stadhuis. Maar er zitten ook medewerkers in van de woningcorporaties. En ook zorgorganisaties zijn er bij betrokken, zegt De Jonge. Die partijen werken samen om asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen aan een passende woning te helpen.

"Grote groep vecht voor die paar beschikbare woningen"

— Wethouder Froukje de Jonge

De gemeente Almere loopt fors achter in de toewijzing. Aan het einde van dit jaar moeten 629 mensen een woonruimte hebben gekregen. Eind mei stond de teller nog maar op 71. Al die mensen helpen is haalbaar, zegt De Jonge, maar er is dan geen dag meer te verliezen. "De kern van het probleem is dat je een te klein aantal betaalbare sociale huurwoningen hebt en een uitdijende groep van mensen die daar een beroep op doet. Die vechten allemaal voor die paar beschikbare woningen. En dat maakt deze opgave zo ingewikkeld."

Provincie zet druk
De gemeente heeft haast met het toewijzen van woonruimte. De provincie heeft Almere al meermaals op de vingers getikt over de achterstand. De provincie dwingt de gemeente de achterstand in te halen. Anders zal de provincie het werk doen op kosten van de gemeente. De gemeente Almere heeft daarop een plan uitgewerkt om de achterstand weg te werken. Naast de aankoop van vastgoed en de verbouwing van dat vastgoed tot woningen, komen er ook flexwoningen, zegt De Jonge.

De gemeenteraad moest direct na de bespreking van de plannen stemmen over het budget. Menig partij toonde zich niet blij met die druk. Maar de raad ging toch akkoord. De wethouder zegde de raad toe dat zij zo snel mogelijk na het zomerreces met een verdere uitwerking van de plannen zal komen. "Ik ben heel blij met de uitkomst van deze bespreking". De wethouder zegt de bezwaren van de gemeenteraad goed te snappen. "Het gaat om veel geld, het gaat om een belangrijke maatschappelijke opgave. En ik snap dat de raad daar ook wat over te zeggen wil hebben."

De Jonge is blij dat de raad snapt dat er nu doorgewerkt moet worden. "Na de zomer zullen we laten zien waaraan we al het geld besteed hebben en waaraan we de rest nog willen besteden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel