PvdA, GL, SP en PvdD: "Conflict rond Gaza niet importeren naar onze Flevolandse samenleving"

FLEVOLAND • Do 9 mei 2024 | 10:24 • Donderdag 9 mei 2024 | 10:24

Het provinciebestuur moet zich uitspreken tegen antisemitisme en andere vormen van discriminatie, zoals islamofobie als gevolg van het conflict rond Gaza. Voorkomen moet worden dat het conflict naar de Flevolandse samenleving wordt geïmporteerd.

Die oproep doen de fracties van PvdA, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren in Provinciale Staten in een brief aan commissaris van de Koning Arjen Gerritsen en het college van Gedeputeerde Staten.

De fracties maken zich grote zorgen over de spanningen in de samenleving na de terroristische aanval van Hamas op Israël op 7 oktober en de oorlog die Israël daarop in Gaza begon. Deze kwestie laat ook Flevolanders niet onberoerd, zeggen de linkse partijen.

"Dit leidt helaas ook tot onveilige situaties zoals recentelijk op een kermis in de Noordoostpolder als gevolg van het wangedrag van rellende jongeren," aldus de drie partijen in hun brief.

PvdA-fractievoorzitter Abassin Nessar laat desgevraagd weten dat de partijen doelen op de racistische en antisemitische uitingen die rond de kermisrellen zijn gedaan. Zo deden rellende jongeren op social media uitspraken als "kankerjoden" en "kankerzigeuners". Nessar benadrukt dat hij geen nadere informatie heeft die de kermisrellen koppelen aan de kwestie in Gaza.

Verantwoordelijkheid
De vier partijen erkennen dat het provinciebestuur geen directe invloed kan uitoefenen op wat er in het Midden-Oosten gebeurt. Maar zij heeft wel verantwoordelijkheid naar de Flevolandse samenleving.

Behalve dat de provincie zich uitspreekt tegen antisemitisme en islamofobie, vinden de partijen dat de provincie ook de vredesvlag zou moeten hijsen bij het provinciehuis. Dit als "statement voor vrede in Israël en de Palestijnse gebieden, Oekraïne en in andere conflictgebieden."

In oktober vroegen PvdA en GroenLinks ook al om de vredesvlag op te hangen, nadat de provincie alleen de Israëlische vlag had gehesen als steunbetuiging. Op dat verzoek ging de provincie toen niet in. Sindsdien is het conflict alleen maar verergerd en is een signaal op zijn plaats, aldus Abassin Nessar.

Vreedzame demonstraties
Tenslotte vragen de fracties het provinciebestuur om zich nadrukkelijk uit te spreken voor het grondrecht op vreedzame demonstraties en protesten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel