Waarom deze enorme windturbine naast de Ketelbrug een tijdlang wiekloos was

NOORDOOSTPOLDER • Zo 19 mei 2024 | 10:00 • Zondag 19 mei 2024 | 10:00

Wie overdag wel eens over de Ketelbrug rijdt is het de afgelopen weken vast al opgevallen: een van de windturbines naast de A6 had wekenlang geen wieken meer. Wat voor werk is er gedaan en hoe lang gaat het duren voor de turbine weer draait? Wij hebben het uitgezocht.

Half maart waren de eerste voortekenen voor een reparatie te zien voor de oplettende kijker. Bouwlieden richtten een werkplaats in en een grote hijskraan werd opgebouwd naast de windturbine aan de Zuidermeerdijk in Noordoostpolder.

De wieken van de molen werden eind april één voor één voorzichtig van de gondel afgehaald en tenslotte werd ook de complete gondel naar beneden getakeld. Wat restte? Een 'onthoofde' turbine.

Tussen de zeven andere molens die wel draaiden viel deze behoorlijk op. Een dergelijke demontage lijkt opmerkelijk, omdat de binnendijkse windturbines van Windpark Noordoostpolder nog maar negen jaar in bedrijf zijn.

Defecte lager
Volgens Maarten Abele van RWE (de eigenaar van deze turbine) heeft het allemaal te maken met een defect aan een lager. Dat is een machineonderdeel waar de as van de turbine in draait.

Omdat deze lager diep in de gondel gemonteerd zit, moet het hele zaakje eraf om de lager te kunnen vervangen. Hiervoor moeten de werklieden alleen wel duimen op bijna windstil weer.

Veiligheid voorop
"De ashoogte is omstreeks 138 meter. Werkzaamheden aan windturbines op hoogte waarbij een kraan nodig is, kunnen alleen plaatsvinden gedurende een aaneengesloten periode met weinig wind", aldus de woordvoerder van RWE.

Het heeft allemaal te maken met veiligheid vervolgt hij: "RWE heeft Mission Zero om haar veiligheidsperformance te verbeteren. We kunnen niets minder accepteren dan dat wij ervoor zorgen dat de mensen die voor ons werken na het werk weer gezond naar huis en hun naasten gaan. Wij werken veilig of niet. Er is geen andere optie."

Er kan dus alleen gewerkt worden als er minder dan zes meter per seconde wind staat. Het mag dan nog nipt windkracht 4 zijn. De laatste weken was de wind met regelmaat krachtiger dan dat waardoor er niet gehesen kon worden.

Nog twee hijsdagen
Abele legt verder uit: "Voor de werkzaamheden zijn tenminste acht hijsactiviteiten nodig: vier voor de demontage (drie voor de wieken, plus één keer de hele as); en daarna vier hijsactiviteiten voor de installatie. Iedere hijsactiviteit neemt ongeveer acht uur in beslag."

Het is wachten tot de wind nog een paar dagen gaat liggen voor de laatste twee wieken weer vastgemaakt kunnen worden. De gondel en de eerste wiek zitten er namelijk al op. Het onderhoudsteam houdt daarvoor de weersverwachtingen in de gaten.

Het defect in de lager is redelijk zeldzaam, zegt Abele. De resterende elf windturbines van RWE in Noordoostpolder zullen naar verwachting niet met een dergelijke ingrijpende reparatie te maken krijgen.

RWE Renewables Benelux B.V.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel