Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf bij Biddinghuizen, geen nieuwe ophokplicht

BIDDINGHUIZEN • Ma 24 juli 2023 | 22:36 • Maandag 24 juli 2023 | 22:36

Bij een biologisch pluimveebedrijf aan de Zeebiesweg bij Biddinghuizen is vogelgriep vastgesteld. Dat meldt het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) gaat de 11.000 kippen ruimen. Waarschijnlijk wordt daar dinsdag mee begonnen.

In de driekilometerzone rond de getroffen boerderij liggen twee andere pluimveebedrijven. Deze worden door de NVWA gescreend en getest op vogelgriep. In de tienkilometerzone, waar nu een vervoersverbod geldt, liggen 36 andere bedrijven met pluimvee. In dit gebied mogen onder meer geen pluimvee, eieren en mest vervoerd worden. Dit vervoersverbod geldt niet alleen voor boeren, maar ook voor bezoekers. Het is dus verboden om in dit gebied pluimveeproducten direct bij de boer te kopen.

Geen nieuwe ophokplicht
Het aantreffen van de vogelgriep is geen reden om de ophokplicht opnieuw in te voeren, zo geeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan. De situatie wordt wel nauwlettend in de gaten gehouden. Als er aanleiding toe is, wordt de beslissing om de ophokplicht te schrappen heroverwogen.

Reactie minister
Demissionair minister Piet Adema van LNV zegt in een reactie de vaststelling van de vogelgriep ontzettend naar te vinden. "Zowel voor de dieren die geruimd moeten worden als voor deze hardwerkende familie", zo schrijft hij op de website van de Rijksoverheid.

Begin deze maand nog werd de ophokplicht voor bijna alle pluimveebedrijven in Nederland ingetrokken, omdat het risico op een vogelgriepbesmetting laag werd geacht. De laatste vogelgriepbesmetting bij een pluimveebedrijf was in februari in Rozenburg bij Rotterdam. In mei was er nog grote sterfte onder meeuwen als gevolg van de vogelgriep. Op tal van plaatsen, waaronder in Flevoland, werden toen dode kokmeeuwen gevonden.

Geschrokken
Een pluimveehouder uit de buurt laat weten erg geschrokken te zijn van het nieuws. "Dit betekent dat we de komende dagen weer met de billen bij elkaar geknepen zitten. De kippen moeten nu weer binnen blijven en dan is het hopen dat ze geen symptomen ontwikkelen." Toch zegt kippenboer niet heel verrast te zijn. "Ik kijk er niet gek van op want ik heb ook al dode meeuwen in velden zien liggen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel