Kan ik mijn ei nog wel eten? Vijf vragen en antwoorden over de vogelgriep

FLEVOLAND • Di 25 juli 2023 | 16:26 • Dinsdag 25 juli 2023 | 16:26

De vogelgriep bij een pluimveehouderij aan de Zeebiesweg in Biddinghuizen is voor de pluimveesector een nieuwe tegenslag. Nadat drie weken geleden de landelijke ophokplicht voor pluimvee werd opgeheven, zorgt het nieuws opnieuw voor onzekerheid, ook bij omwonenden en consumenten. Daarom vijf vragen en antwoorden over de vastgestelde vogelgriep.

Er is vogelgriep gevonden. En nu?
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wijst na een besmetting binnen een bedrijf zogenoemde beschermings- en bewakingszones aan. De beschermingszone heeft een doorsnee van drie kilometer, gerekend vanaf de plek waar de vogelgriep is vastgesteld. In die zone onderzoekt de NVWA of bij meer bedrijven de vogelgriep aanwezig is. In het geval van de boerderij in Biddinghuizen zijn dat twee pluimveehouderijen.

De bewakingszone is een gebied met een straal van tien kilometer. Binnen dit gebied geldt een vervoersverbod voor dieren en dierlijke producten. Door dit verbod in te stellen hoopt de NVWA dat het virus zich niet verder gaat verspreiden en kunnen ze goed in kaart krijgen hoe erg de vogelgriep aanwezig is. Als er na 28 dagen geen nieuwe besmetting meer wordt gevonden, worden de maatregelen opgeheven. Het getroffen bedrijf heeft in die tijd de kippen kunnen ruimen en de stallen drie keer schoon moeten maken. Overigens gebeurt dat vergassen van de dieren zo snel mogelijk, vaak dezelfde of de volgende dag.

Blijven pluimveehouders nu zitten met hun producten?
Nee, maar het wordt wel allemaal wat ingewikkelder. Er zijn verschillende uitzonderingen op het vervoersverbod. Zo wordt er door de overheid binnen de bewakingszone een 'pakstation' aangewezen waar pluimveehouders onder strenge voorwaarden hun eieren en kippen naartoe mogen vervoeren. Op deze manier vindt er alleen direct vervoer plaats, waardoor vrachtwagens de vogelgriep niet per ongeluk meenemen als ze tussen verschillende pluimveehouderijen rijden. Bij de verzamelplekken gelden ook strenge regels om elke kans op verspreiding tegen te gaan.

Moet ik rekening houden met lege schappen bij de supermarkt?
Supermarkten worden vanuit de pakstations gewoon bevoorraad met eieren en kip, omdat hier weinig gevaar is voor eventuele besmetting. Wel kan het voorkomen dat als er opnieuw een landelijke ophokplicht wordt ingevoerd, vrije uitloop of biologische eieren niet meer verkocht worden.

Is een eitje eten nog wel veilig?
Dat kan gewoon, want volgens experts zijn eieren veilig, ook als ze uit de omgeving komen waar de vogelgriep is gevonden. De eierschaal "is een prachtige verpakking die het binnenste goed beschermt". Er is nog nooit een melding geweest dat er een ei is gevonden dat besmet is met vogelgriep. En ook al mocht je een stuk besmet kip of een besmet ei eten: er zijn geen aanwijzingen dat je daardoor vogelgriep kunt krijgen.

Mogen pluimveehouders wel mest afvoeren?
Nee, er mag geen mest afgevoerd worden. Maar dit zorgt niet direct voor problemen, want pluimveehouderijen kunnen de mest gemiddeld gezien een paar maanden opslaan. Ongeveer één keer in de zeven weken wordt de mest opgehaald en vooral als dat pas geleden is gebeurd, kunnen pluimveehouders dus nog wel even vooruit.

Pluimveehouderijen waar de mestopslag al aardig vol begint te lopen, hebben nog wel wat mogelijkheden om een paar weken extra mest op te slaan. In het ergste geval laten ze de mest liggen in de stal, of moet het buiten op een grote bult gegooid worden. Maar dat is heel uitzonderlijk.

ANP

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel