Ruiming van 11.000 kippen met vogelgriep begonnen

BIDDINGHUIZEN • Di 25 juli 2023 | 12:54 • Dinsdag 25 juli 2023 | 12:54

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is dinsdagochtend begonnen met het ruimen van 11.000 met vogelgriep besmette leghennen in Biddinghuizen. De dieren worden vergast.

Een auto met gas reed dinsdagochtend het erf op van een biologisch pluimveebedrijf aan de Zeebiesweg. Bij de onderneming is maandag vogelgriep vastgesteld. De NVWA sluit het gas aan waarna de besmette kippen worden gedood. De schuur wordt vervolgens gelucht zodat de dieren kunnen worden weggehaald. De werkzaamheden duren een paar uur.

Eierautomaat in 'vogelgriepgebied' mag openblijven
Het bedrijf op de grens van Biddinghuizen en Lelystad is afgezet. Twee andere pluimveeondernemingen die vlakbij het besmette bedrijf liggen, worden de komende dagen in de gaten gehouden of daar ook vogelgriep gevonden wordt. In een cirkel van tien kilometer geldt sinds maandagavond een vervoersverbod. Ook mogen in dit gebied geen pluimveeproducten worden verkocht. Toch gebeurde dat dinsdagochtend nog wel. Volgens de eigenaar van de Eierautomaat Zeeasterweg en de NVWA is verkoop van eieren hier toch toegestaan.

Vogelgriep wordt op kippen overgebracht door besmette wilde vogels. De laatste keer dat deze ziekte bij wilde vogels in Flevoland werd vastgesteld, was in mei. Toen werden honderden dode meeuwen uit het water gehaald, waaronder uit het Zwarte Meer bij Kraggenburg. Rijkswaterstaat en het waterschap zijn verantwoordelijk voor het opruimen van deze dode vogels. Beide organisaties zeggen dat ze de laatste tijd geen toename zien van wilde vogels die dood zijn gegaan door vogelgriep.

De laatste uitbraak op een pluimveebedrijf was in januari in het Zuid-Hollandse Rozenburg. In Flevoland was dat in februari vorig jaar, bij een pluimveebedrijf aan de Ooievaarsweg in Zeewolde.

Nog geen ophokplicht
Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft dinsdag laten weten dat na de vastgestelde besmetting in Biddinghuizen de ophokplicht vooralsnog niet opnieuw wordt ingevoerd. Deze werd ruim drie weken opgeheven, omdat er een paar maanden geen besmette pluimveebedrijven meer zijn geweest.

ANP

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel