Eierautomaat in 'vogelgriepgebied' mag openblijven

LELYSTAD • Di 25 juli 2023 | 21:49 • Dinsdag 25 juli 2023 | 21:49

De eierautomaat aan de Zeeasterweg in Lelystad mag volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) open blijven, ondanks dat deze niet ver ligt van de plek waar vogelgriep is uitgebroken. "Voor de automaat gelden dezelfde regels als voor een supermarkt", legt een woordvoerder uit.

De eierautomaat is van de familie Van der Weele. De familie is ook de eigenaar van de pluimveehouderij aan de Zeebiesweg waar maandag vogelgriep is geconstateerd, hemelsbreed zo'n vier kilometer verderop. Op Facebook legt de familie uit dat de eieren in de automaat van buiten de 10 kilometer zone komen. Die mogen ze in de automaat verkopen.

Toen de NVWA de uitbraak bekendmaakte, werden meteen maatregelen afgekondigd. Binnen een straal van 10 kilometer rondom het besmette bedrijf mogen geen pluimvee, mest of eieren worden vervoerd. Wat wel mag is het transport van eieren van buiten deze zone naar verkooppunten die daar binnen liggen. Een voorbeeld is het bevoorraden van supermarkten. Dat geldt in dit geval ook voor de eierautomaat aan de Zeeasterweg. De situatie zou anders zijn geweest als de eierautomaat in de boerderij zat, legt de woordvoerder uit. In dat geval had de verkoop gestaakt moeten worden, maar omdat de verkoop in een apart gebouwtje zit, mag het.

'Iets in de wei opgepikt'
Over de uitbraak op één van hun bedrijven zegt de familie Van der Weele dinsdagavond: "Helaas zijn al onze 11.000 bruine kippen vandaag geruimd." Over de oorzaak van de uitbraak denken ze dat de kippen hoogstwaarschijnlijk in de wei iets hebben opgepikt en daardoor ziek geworden. Op 7 juli gingen de kippen na een lange ophokplicht weer naar buiten." Voor de kippen van het bedrijf aan de Zeeasterweg was dat maar voor een paar weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel