Vrouw vindt slang in tuin en dat gaat vaker gebeuren

LELYSTAD • Wo 26 juli 2023 | 9:54 • Woensdag 26 juli 2023 | 9:54

Een slang in je tuin, dat verwacht je niet in een doorsnee woonwijk in Lelystad. Toch gebeurde het bij een bewoonster in de Warande. Het bleek om een ringslang te gaan, een vrouwtje van ongeveer een meter lang. Volgens slangenkenner Jeroen Reinhold gaat dit steeds vaker voorkomen.

"Ik liep van de achtertuin naar de voortuin en toen trof ik daar ineens een slang aan, een best behoorlijke grote slang," vertelt bewoonster Residiah van Opstal. "Ik dacht oké, die moet hier weg." Ze maakte een filmpje van de slang en toen ze een emmer ging halen om de slang te vangen was hij ineens weg. "Toen raakte ik wel een beetje in paniek, ik dacht; als dat ding maar niet mijn huis in is gekropen."

Volgens Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer Flevoland komt het steeds vaker voor in de Warande dat er slangen worden gevonden. "Zo'n 25 jaar geleden kwamen ze voor het eerst serieus voor in Lelystad en dat breidt zich uit. Dat is nu ook aangekomen in de Warande onder andere." Het gaat dan om de ringslang, andere soorten komen in de natuur niet voor in Flevoland.

Schatjes
De slangen zijn volgens Reinhold niet gevaarlijk. "Het zijn echt de schatjes onder de slangen. Ze zijn niet giftig, dat is handig om te weten en ze zijn veel banger voor ons dan wij voor hen. Het eerste wat ze doen is er vandoor gaan. Ik zou vooral zeggen; geniet er van, hoe vaak gebeurt het nou dat je een slang in de tuin hebt?!"

Toch zal het idee van een slang in de tuin, waar ook kinderen of huisdieren rondlopen, niet iedereen aanspreken. Reinhold: "In principe zal hij nooit bijten, de tanden van deze slang zijn ook zo klein dat ze dat eigenlijk niet kunnen. Mocht je er toch ooit één vangen, dan zal hij proberen zich dood te houden: hij gaat helemaal slap hangen, doet de bek open en laat misschien zelfs een druppeltje bloed lopen. Zodra je hem dan terug legt dan schiet hij gauw weg."

Ideaal
Landschapsbeheer Flevoland helpt de slang zich zelfs verder te verspreiden in Flevoland. "Wij maken broeihopen, eigenlijk een soort composthopen met riet, gras en takken, en daar kunnen slangen hun eieren in leggen. Om deze slang een plek te geven in heel Flevoland, dat zou ons ideaal zijn."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel