Duidelijkheid over gasexplosie laat op zich wachten

LELYSTAD • Za 29 juli 2023 | 12:24 • Zaterdag 29 juli 2023 | 12:24

Een dag later is nog onduidelijk wat de oorzaak is van een gasexplosie aan de Harderwijkstraat in Lelystad. Dat laat de brandweer weten. Bij het incident vrijdagochtend werd de voor- en achtergevel van een woning weggeblazen. Het huis en twee omliggende woningen zijn voorlopig onbewoonbaar verklaard.

De explosie was vrijdagochtend rond 5.00 uur. Daarop volgde een uitslaande brand in het huis. De bewoners waren niet thuis. Zij zijn op vakantie. Wel waren er drie katten in de woning. Die hebben de explosie en brand niet overleefd. Volgens buurtbewoners was de klap enorm. Auto's in de buurt zijn beschadigd geraakt door glasscherven.

Update: achteraf blijkt dat de katten het wel hebben overleefd.

De brand

Bij de buren zijn de gevels ontzet geraakt. Ook is het elektra kapot. Daarnaast loopt overal water. Liander sloot het gas af, de brandweer doet nu onderzoek. In het huis waar de explosie was werd vrijdag de eerste verdieping en zolder onderzocht, zaterdag volgt de begane grond.

De brandweer wil weten waarom gas in zo'n korte tijd heeft kunnen ontsnappen. Daarom wordt de woning minutieus onderzocht. Vrijdag werden met een drone warmtebeelden gemaakt van het huizenblok. Dat is nodig om uit te sluiten dat een eventueel probleem met de gasketel ook in de andere woningen speelt, aldus een woordvoerder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel