215 nieuwe huizen bij Emmelerbos, 60 in Ens en Kraggenburg

NOORDOOSTPOLDER • Za 29 juli 2023 | 15:27 • Zaterdag 29 juli 2023 | 15:27

Bij het Emmelerbos in Emmeloord moeten 215 nieuwe huizen komen. Dat wil het college van B en W van Noordoostpolder. Ook moeten zowel in Ens als in Kraggenburg zo'n 60 nieuwe woningen worden gebouwd.

Het plan is om de huizen in Emmeloord te bouwen op de agrarische gronden aan de Oude Espelerweg. Het moet een mix van sociale huurwoningen en koophuizen worden. Zo komen er ook appartementen. Aan de noordkant van de nieuwe buurt moet een waterpartij worden aangelegd.

De nieuwbouwwijk in Kraggenburg

B en W willen de bouw van 58 huizen toestaan in de tweede fase van nieuwbouwwijk Kraggenburg Zuid. Het gaat om 24 vrijstaande of twee-onder-een-kapwoningen, zestien rijtjeswoningen, elf appartementen en zes patiowoningen.

Ook moeten twaalf zogenoemde 'rug-aan-rugwoningen' in Kraggenburg Zuid verrijzen. Deze woningen zijn aan de achterkant tegen elkaar aan gebouwd. Daardoor hebben de bewoners alleen een voortuin.

In Ens moet een tweede fase van nieuwbouwwijk Ens Oost komen. Het plan is om 55 nieuwe woningen te bouwen. Het gaat onder meer om rijtjeshuizen, tiny houses en een wooncomplex voor ouderen. Daardoor moet meer variatie in woningtypen in het dorp ontstaan, is de bedoeling.

De dorpsingang aan de kant van Ens Oost

Geluidsmaatregelen in Emmeloord en Ens
De toekomstige huizen in Emmeloord en Ens liggen bij drukke wegen. Daarom wordt op beide plekken ingezet op geluidswerende maatregelen. Anders ligt het aantal toegestane decibels binnen te hoog. Ook komen de huizen in de wijk aan de Oude Espelerweg op 50 meter afstand te staan van naastgelegen voetbalclubs Flevo Boys en SC Emmeloord om overlast te voorkomen.

B en W willen in de nieuwe wijk in Emmeloord wel de optie openhouden om de velden van Flevo Boys en SC Emmeloord uit te breiden. Dat gebeurt alleen als dat nodig blijkt te zijn.

De gemeenteraad moet nog beslissen over de drie plannen. Dat gebeurt voor Ens Oost als eerst, in oktober. De andere twee plannen zijn nog in de ontwerpfase.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel