Aardappeldrab spuit uit silo bij frietfabriek

LELYSTAD • Zo 30 juli 2023 | 11:34 • Zondag 30 juli 2023 | 11:34

Bij aardappelfabrikant McCain in Lelystad is zondagochtend een afsluiter van een installatie losgeschoten, waardoor er aardappelpulp naar buiten spoot. De brandweer heeft na een aantal uren met behulp van een zelfgemaakte 'lans' het lek weten te dichten.

De silo staat buiten op het terrein van het bedrijf. In de 14 meter hoge installatie worden aardappelschillen vergist en daar brak een afsluiter af, een soort klep om de silo leeg te laten lopen, anderhalve meter boven de grond. Hierdoor stroomde er een soort aardappelslib uit. Voor de brandweer is dit een klus die ze niet elke dag doet en daarom is aan externe partijen hulp gevraagd over hoe dit op te lossen.

Met een zelfgemaakte houten lans met een keg erop is geprobeerd om het gat te dichten. Dit is een houten balk met een driehoekige punt. Dit lukte niet heel makkelijk, maar na een aantal verwoede pogingen is de stroom aardappelpulp stopgezet. De houten lans is met spanbanden vastgezet. De fabriek moet nu gaan zoeken naar een permanente oplossing.

Hoe de afsluiter is losgekomen is nog niet duidelijk. Wel zegt de brandweer dat er tijdens het vergistingsproces veel druk op de silo kan staan. Om ervoor te zorgen dat het aardappeldrab geen gevaar vormt voor het milieu, wordt het opgezogen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel