Urkers kunnen ogen en oren van Defensie worden met 'het nieuwe vissen'

URK • Do 3 augustus 2023 | 22:03 • Donderdag 3 augustus 2023 | 22:03

Ondanks de grote onzekerheid die er bestaat in de visserij zijn er Urkers die verder denken en met 'het nieuwe vissen' niet alleen vis vangen, maar ook Russische onderzeeërs kunnen opsporen. Zo start deze maand de bouw van een compleet nieuwe kotter die vol techniek zit. Daarmee kan veel meer gedaan worden dan alleen vissen.

Door de onzekerheid zijn er vissers die ermee stoppen. Zij konden zich tot 1 augustus aanmelden voor een saneringsregeling van de overheid. Van de 135 kotters op Urk gaan er 23 naar de sloop of zijn al naar de sloop gegaan. Desondanks zijn er Urkers die het aandurven om een nieuwe kotter te laten bouwen.

Het nieuwe schip dat in opdracht van Jelle Hakvoort gebouwd wordt bij Werft Shipbuilding op Urk verbruikt veel minder brandstof. Bovendien is het schip voorzien van de modernste technieken. "Het verdienmodel zit 'm niet meer alleen in vissen", zegt Albert Hartman van de Visserij Coöperatie Urk (VCU). Doordat de Urkers veel op de Noordzee varen en zelfs nog verder, kunnen ze onderweg heel wat gegevens verzamelen over bijvoorbeeld de bodem, de waterkwaliteit en wat er allemaal vaart.

Russische onderzeeërs
'Het nieuwe vissen' betekent dat de vissers willen samenwerken met onder meer de overheid, onderzoekers en het onderwijs. Een belangrijke samenwerking ziet Hartman ook met Defensie. "Als we vissersboten voorzien van speciale sensoren, dan kunnen we daarmee detecteren dat er iets op de bodem ligt wat daar mogelijk niet thuishoort. Of dat er bijvoorbeeld een Russische onderzeeër in de buurt is." Aan boord komt een soort 'black box' waar de gegevens in worden verzameld. De informatie kan doorgestuurd worden naar Defensie. De schipper hoeft daarvoor niets te doen.

Hartman verwijst naar het nieuws van eerder dit jaar over Russische spionageschepen op de Noordzee. Deze schepen zouden onder meer kabels van windmolens, data-kabels en pijpleidingen in kaart brengen, mogelijk voor sabotagedoeleinden. "In België zijn ze al een stap verder", zegt Hartman. "In samenwerking met de Belgische overheid en Nederlandse bedrijven worden daar zo'n veertig schepen voorzien van sensoren", legt Hartman uit. De VCU speelt daarbij een rol en gaat daar een schip bouwen met speciale sensoren.

Overleg met Defensie
Over een maand licht Hartman namens de VCU de plannen toe aan het Nederlandse ministerie van Defensie. Het doel is om in navolging van België ook Nederlandse vissersschepen van detectieapparatuur te voorzien. Dat geldt niet alleen voor de vissersschepen op Urk, ook bij andere vissersschepen zou dat kunnen.

Hoe zit dat met de schippers die gebruik hebben gemaakt van de saneringsregeling? Zij mogen binnen vijf jaar geen vissersonderneming beginnen. Hartman wil dat er voor deze vissers een uitzondering wordt gemaakt als ze gaan investeren in betere en duurzame schepen én waarbij 'het nieuwe vissen' wordt gehanteerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel