Een week na de klap: 'Chaotische dagen, maar geweldig al die steun'

LELYSTAD • Vr 4 augustus 2023 | 6:05 • Vrijdag 4 augustus 2023 | 6:05

Een week na de gasexplosie die een woning in de Harderwijkstraat in Lelystad Haven volledig verwoestte, is de oorzaak daarvan nog steeds onduidelijk. "Het is een raadsel", zegt bewoner Andy Stierman.

Samen met zijn vrouw en drie kinderen zit hij op dit moment in een vakantiehuisje in het Overijsselse Holten. Daar waren ze al op vakantie toen hun woning in Lelystad Haven vorige week vrijdag explodeerde.

Netbeheerder Liander, verantwoordelijk voor de gasleidingen in de straat, verwijst voor alle vragen door naar de brandweer. Die zegt nog geen update te hebben over de stand van zaken in het onderzoek. De politie geeft aan dat er niet wordt uitgegaan van een misdrijf. Wat het ongeluk dan wel heeft veroorzaakt blijft voorlopig gissen.

'Plotseling van alles regelen'
Voor de eigenaren van het verwoeste huis zijn het drukke en chaotische dagen. Eigenlijk zou het gezin begin deze week al terugkomen uit Overijssel. "Maar gelukkig konden we dat verblijf verlengen", vertelt Andy. Afgelopen dagen heeft hij vele autoritten op en neer naar Lelystad gemaakt. "Je moet plotseling van alles regelen."

Zo wordt druk gezocht naar een woning waar ze vanaf maandag terecht kunnen. Daarbij krijgt het gezin hulp van de gemeente en hun verzekeraar. Een huis dat in het bezit is van woningbouwcorporatie Centrada bleek na een bezichtiging met behoorlijk wat nadelen te kampen.

"Eén van mijn kinderen is allergisch voor huisstof en in dat huis lag overal vloerbedekking." Ook in de particuliere sector is een woning bekeken, vlak bij hun verwoeste huis in de Harderwijkstraat. Maar of die woning het wordt is nog niet duidelijk.

'Gaat wel een jaar duren'
"Ik ga ervan uit dat het wel een jaar gaat duren voordat we weer terug kunnen naar ons eigen huis", zegt Stierman. "Dus we moeten wel even goed kijken dat we ook echt ergens terecht komen waar we met ons vijven - en de huisdieren - al die maanden prima zitten."

De kans is groot dat de verwoeste woning in de Harderwijkstraat volledig tegen de vlakte moet en vanaf de grond af aan opnieuw opgebouwd moet worden. Alleen de vloeren en zijmuren staan op dit moment nog overeind. De mogelijkheid dat die veilig gerepareerd kunnen worden is klein. Het is aan de gemeente om daar een oordeel over te vellen.

Hartverwarmende reacties
Vanuit de buurt zijn de afgelopen dagen veel hartverwarmende reacties gekomen richting Andy en zijn gezin. "Veel mensen willen ons helpen door bijvoorbeeld kleding en andere spullen aan te bieden. Maar waar moet ik dat laten?" vraagt Andy zich af. "We hebben geen plek waar we het kwijt kunnen. Dus hoe lief het ook bedoeld is: dat houden we maar even af." Bovendien springt ook de verzekeraar bij als het gaat om de verloren inboedel.

Minder te spreken is Andy over alle theorieën die mensen op internet spuien over de mogelijke oorzaak van de explosie. "Ik zie van alles voorbij komen. Dat het misschien de katten zijn geweest die aan het gasfornuis hebben gezeten. Maar we hadden niet eens gas meer in de keuken. Alleen nog een CV-ketel op zolder."

Eén kat bij de dierenarts
In eerste instantie werd gedacht dat de drie katten in de woning de klap niet hadden overleefd. Dat bleek een paar dagen later wel het geval te zijn, al lieten twee van hen zich niet meteen vangen omdat ze door de explosie erg schuw waren. Inmiddels zijn ze alle drie weer terecht.

Eén kat heeft aan aantal verwondingen en moet bij een dierenarts geopereerd worden zodat gesmolten plastic uit haar pootjes gehaald wordt. "Maar ze is gelukkig niet in levensgevaar", zegt Andy.

"Het zijn maar spullen."

— Andy Stierman

Urn met as en fotoboek gered
Een week na de explosie die Andy zijn leven op de kop zette, zit hij vooral in de regelstand en komt hij behoorlijk nuchter over. Dat was ook op de dag van de verwoestende klap al zo. Zelf heeft Andy daar wel een verklaring voor. "In 2018 zijn we ons zoontje verloren. Dus dat maakt waarschijnlijk dat je nu makkelijker denkt: het zijn maar spullen."

Toch kunnen ook aan spullen een grote emotionele waarde zitten. In het geval van Andy is dat de urn met as van zijn overleden zoontje. "Toen ik hier vrijdagochtend aankwam en een brandweerman daarover vertelde, vroeg hij mij: waar staat die?"

"Die brandweerman is toen het nog half brandende huis binnengegaan en heeft de urn gelukkig kunnen redden. Daarvoor ben ik ze enorm dankbaar." Ook een fotoboek dat bij de urn lag wist de brandweer op tijd mee te nemen.

Andy benadrukt ontzettend blij te zijn met de steun die hij en zijn vrouw van alle hulpverleners hebben gekregen. "Die zijn echt hun gewicht in goud waard. Ze hebben ons allemaal geweldig geholpen de afgelopen week. Daarvoor niks dan lof."

De ravage een week geleden

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel