Festival Via Musica steeds bekender buiten Flevoland

LELYSTAD • Za 12 augustus 2023 | 15:59 • Zaterdag 12 augustus 2023 | 15:59

Klassieke muziek in een voormalige aardappelschuur, dat bracht Festival Via Musica vrijdagmiddag bij Boerkok in Lelystad. De komische opera 'Cast a Diva' trok een honderdtal bezoekers. De opera was onderdeel van het vier dagen durende festival dat steeds bekender wordt, ook buiten de eigen provincie.

De zestiende editie van het festival begon donderdag in Almere, bood zaterdag 'rondreisconcerten' op vier locaties in Noordoostpolder en sluit zondag af met klassieke concerten in Zeewolde en Dronten. "We proberen ieder jaar nieuwe locaties in de provincie te vinden", legt Marion Boshuizen van de organisatie uit. Vaak zijn dat locaties waarbij je niet meteen zou denken aan een klassieke concert, zoals de schuur van Boerkok in Lelystad.

Een schepje er bovenop
"Je merkt het wel aan de akoestiek", aldus een bezoeker van de komische opera. "Deze schuur is geen concertgebouw. Maar het past wel heel goed bij zo'n vrolijke en niet al te serieuze opera. Vooraf had ik wat twijfels, maar ik heb genoten." Ook de zangers op het geïmproviseerde podium waren enthousiast. "Een fantastische locatie hier, en het leuke is, tijdens ons optreden was het nog licht", merkt sopraan Selma Harkink op. "Dan zie je de reacties van het publiek. Als je dan merkt dat ze nog niet genoeg reageren, dan kun je er nog lekker een schepje bovenop doen."

Het festival trekt steeds meer publiek van buiten Flevoland, zo merkt Boshuizen. "Ook vanmiddag zaten hier lang niet alleen mensen uit Lelystad of Flevoland. Ook in de landelijke media krijgen we steeds meer aandacht. Het wordt tijd dat heel Nederland Via Musica gaat kennen."

Apollo en de Muzen
Deze zestiende editie van het festival stond in het teken van 'Apollo en de Muzen'. De laatste concerten zijn zondag om 13:00 uur in De Verbeelding in Zeewolde, waar het Chimaera Trio een programma speelt rond het verhaal over Orpheus, met muziek van Schubert, Wagner en Liszt. Via Musica sluit dit jaar af in de Ludgeruskerk in Dronten, waar het Apollo Ensemble om 16:00 de Bach-cantate 'De wedstrijd tussen Apollo en Pan' speelt. Aan de zaal zijn nog kaarten beschikbaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel