Beweegbare camera in achtertuin moet weg

LELYSTAD • Ma 14 augustus 2023 | 14:18 • Maandag 14 augustus 2023 | 14:18

Een stel dat woont in de wijk Landerijen in Lelystad moet binnen twee dagen de beveiligingscamera aan de achterkant van hun huis verwijderen. Dat heeft de rechter bepaald in het kort geding dat door de buren was aangespannen. De camera aan de voorzijde van de woning mag blijven.

Het botert al jaren niet tussen twee stellen die naast elkaar wonen. Over en weer zouden er pesterijen en intimidaties zijn, zo bleek tijdens de behandeling van het kort geding twee weken geleden. Het stel hing een camera op, omdat het zich niet veilig voelde en hun eigendommen wilde beschermen. Hun auto zou bekrast zijn en er is een steen door de voorruit gegooid.

Al in november 2021 heeft de advocaat van de buren gevraagd om de camera weg te halen. Die is inderdaad een tijdje weggeweest, maar daarna weer opgehangen. De eigenaar van de camera beweerde dat er geen beelden van de buurtuin zijn te zien, maar na het zien van opnames concludeert de rechter anders. Op de beelden is te zien ‘dat een deel van de woning -waaronder de slaapkamerramen’ van de eisers gefilmd kan worden.

Recht op privacy
Een camera zo ophangen is niet volgens de wet en maakt inbreuk op de privacy van de buren, oordeelt de rechter. Dat de eigenaar de camera heeft opgehangen om te voorkomen dat er zaken over de schutting worden gegooid, is onvoldoende reden, aldus de rechter. ‘Het belang van het recht op privacy’ van de eisers weegt zwaarder.

Hij mag wel een camera ophangen waarbij alleen een deel van de schutting in beeld komt, als dat noodzakelijk is om zijn eigen achtertuin goed in beeld te brengen. Maar een beweegbare camera mag dus niet.

Haalt de buurman de camera niet op tijd weg, dan moet hij een dwangsom van honderd euro per dag betalen, met een maximum van vijfduizend euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel