Van lekken verdachte ontslagen agent wil via rechter terug bij politie

BIDDINGHUIZEN • Do 17 augustus 2023 | 17:11 • Donderdag 17 augustus 2023 | 17:11

Een ontslagen agent uit Biddinghuizen wil zijn baan bij de politie terug. De agent werd vorig jaar ontslagen wegens vermeend drugsgebruik en het delen van politie-informatie met een vriendin, maar de Biddinghuizenaar vocht zijn ontslag donderdag bij de rechtbank aan.

De man hoopte in de Utrechtse rechtszaal dat zijn naam wordt gezuiverd en dat hij kan terugkeren bij de politie. "Dat wil ik het allerliefst, dat is waar mijn hart ligt", zei hij. De agent werd vorig jaar door de politie Oost-Nederland ontslagen omdat hij in 2020 en 2021 via WhatsApp informatie zou hebben gedeeld met een vrouw die hij op een datingsite had leren kennen. De man vertelde dat ze al snel een vertrouwensrelatie hadden gekregen.

In twee appberichten in 2020 schreef hij haar welk kaliber kogel was gebruikt bij de beschieting van een woning in Almere en over de aangetroffen hoeveelheid harddrugs bij een aanhouding. Daarnaast berichtte hij haar in 2021 over de mogelijke aanhouding van een familielid van een collega-agent. Zijn collega had hem telefonisch over een verdenking jegens zijn familielid geïnformeerd. De Biddinghuizenaar was zijn praktijkbegeleider.

Pilletjes
Tijdens het disciplinaire onderzoek biechtte de man uit zichzelf op dat hij in 2020 twee keer 'een pilletje' had genomen op een feestje. Dat konden xtc-pillen zijn geweest, maar daar was hij naar zijn zeggen niet zeker van. "Ik heb wel pilletjes genomen, maar weet niet of het harddrugs waren. Tot op de dag van vandaag weet ik dat niet", aldus de Biddinghuizenaar.

De man en zijn advocate betwisten ook dat de man zich met de drie appberichten aan zijn vriendin schuldig had gemaakt aan plichtsverzuim. De informatie over de verdenking jegens het familielid zou zijn collega-agent hem als vriend in privétijd hebben meegedeeld en zou het geen politie-informatie zijn geweest, betoogden ze.

Wat mag wel en niet?
Volgens de advocate leeft onder agenten veel onduidelijkheid over wat ze thuis wel of niet precies mogen vertellen en wat het gebruik van drugs in privétijd betreft, maar volgens de vertegenwoordigster van de politie zijn de spelregels helder. "In de beroepscode staat duidelijk dat drugsgebruik niet wordt getolereerd", benadrukte ze.

Ook staat het volgens haar agenten niet vrij om met het thuisfront of met derden details van het werk te delen, zoals aangetroffen drugshoeveelheden. Dat de politie dat zelf ook soms via social media doet zoals de raadsvrouw van de Biddinghuizenaar betoogde, deed daar volgens haar niets aan af. "Dat gebeurt doordacht, niet zomaar", meende ze. "Dat betekent niet dat het agenten vrij staat om zelf details te delen."

'Te weinig oog voor zijn verdiensten als agent'
Zijn advocaat vond verder dat strafontslag een te zware maatregel was gezien de zware periode die de Biddinghuizenaar in 2020 had doorgemaakte, zowel privé als qua werk. Ook zou de politie te weinig oog hebben gehad voor zijn verdiensten als agent. Omdat een voorzetje van de rechter om opnieuw met elkaar te gaan praten door de vertegenwoordigster van de politie resoluut werd afgewezen, doet de rechtbank op 26 september uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel