Amnesty en Oxfam weigeren 'Lowlands-tientjes': persvrijheid is belangrijker

BIDDINGHUIZEN • Vr 18 augustus 2023 | 11:38 • Vrijdag 18 augustus 2023 | 11:38

Amnesty International en Oxfam Novib zijn van plan een donatie van muziekfestival Lowlands te weigeren. Het gaat om een geldbedrag dat afkomstig is van een omstreden toegangsfee voor journalisten. Dat hebben beide organisaties laten weten op vragen van vakblad Adformatie.

Lowlands verplicht dit jaar voor het eerst dat mensen die als 'gast' naar het festival komen 10 euro betalen. Dat geldt dus ook voor journalisten en fotografen. Betalen ze niet, dan komen ze het terrein niet op.

Principiële grens
Veel mediaorganisaties zijn het niet eens met de maatregel, omdat die een principiële grens overschrijdt. "Een journalist moet zonder enige tegenprestatie zijn of haar werk kunnen doen", zei journalistenvakbond NVJ daar eerder over. Onder andere de NOS, ANP en Omroep Flevoland doen vanwege de maatregel geen verslag vanaf het evenement in Biddinghuizen.

De zogeten 'charity fee' komt volgens Lowlands volledig ten goede aan de goede doelen waarmee wordt samengewerkt. Dat zijn Stichting Vluchteling, Amnesty International en Oxfam Novib.

"We voelen ons hier ongemakkelijk bij"

— Oxfam Novib

Persvrijheid
Maar Amnesty International en Oxfam Novib laten nu aan Adformatie weten niet op dit geld te zitten wachten. Beide organisaties hebben persvrijheid als een van hun speerpunten en waren van tevoren niet op de hoogte gesteld van de toegangsfee voor journalisten.

"We voelen ons hier ongemakkelijk bij", zegt Oxfam Novib. "Het past niet bij ons idee over gelijkheid en persvrijheid. Bovendien vinden we het fijn als mensen geld aan ons doneren, maar niet als ze het niet voor het kiezen hebben maar gewoon verplicht zijn gesteld de fee te betalen."

"We accepteren het geld niet"
Ook Amnesty International stelt zich op het standpunt dat journalisten die verslag doen van het festival, uitgezonderd moeten zijn van het betalen van een 'charity fee'.

"Vrije nieuwsgaring is een essentieel onderdeel van persvrijheid en onontbeerlijk in een democratische rechtstaat. Amnesty zal een eventuele opbrengst die de 'charity fee' oplevert dan ook niet accepteren", zegt de mensenrechtenorganisatie.

Lowlands: na het festival in gesprek
MOJO, de organisator van Lowlands, laat in een reactie aan het ANP weten "na het festival in gesprek te gaan met Amnesty en Oxfam." Verder wil de concertorganisator niet reageren op de weigering. "We houden ons dit weekend bezig met het festival zelf."

Een woordvoerder kon niet zeggen hoeveel geld er precies is ingezameld met de 'Lowlands-tientjes'. Behalve journalisten moeten ook andere gasten en kopstukken uit de muziekwereld 10 euro betalen om een vippas te krijgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel