Museum geïnteresseerd in buizerd die overlast veroorzaakte, maar die ligt in de sloot

DRONTEN • Vr 18 augustus 2023 | 17:41 • Vrijdag 18 augustus 2023 | 17:41

Ze was bijzonder oud en bijzonder agressief, en daarom wil het Natuurhistorisch Museum Rotterdam haar wel hebben: de buizerd met een nest langs de Rietweg in Dronten die deze week dood werd gevonden. Maar de vogelaar die hem vond, weet niet waar de dode vogel nu precies is. "Ik ging ervan uit dat er toch geen belangstelling voor zou zijn", zegt vinder Lykele Zwanenburg. "Dus ik heb haar in de sloot gelegd."

"Wij hebben een tentoonstelling 'Dieren met een verhaal'", vertelt Kees Moeliker van Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. "En daarin laten we zien hoe mens en dier met elkaar in botsing kunnen komen." In dit geval gebeurde dat letterlijk: de vogel ging hoogstwaarschijnlijk dood na een botsing met een auto. Bovendien werd ze erg oud voor een buizerd: 17 jaar, terwijl de gemiddelde buizerd maar vier jaar oud wordt. "Dat alleen al maakt haar interessant voor onze collectie."

Moeliker denkt dat de roofvogel nog in de berm te vinden is. "Het is niet zo warm, dus er is nog wel wat van over. Dus graag in een plastic tas doen en dan in de vriezer. Dan komen we haar wel halen."

Maar helaas, tijdens een korte zoektocht langs de Rietweg vandaag heeft Zwanenburg zelfs geen veertje van de roofvogel teruggevonden. De buizerd ligt ergens in de natuur en is niet meer te vinden. Het heeft dus niet zo mogen zijn. "En dat is achteraf heel jammer, want het is natuurlijk wel een hele bijzondere vogel geworden door dit nieuws."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel