Lokale en regionale politici reageren verrast op uitkoop boerin Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN • Ma 21 augustus 2023 | 22:13 • Maandag 21 augustus 2023 | 22:13

Zowel lokale als provinciale politici reageren verrast op het verhaal van de boerenfamilie Grin uit Biddinghuizen. In een emotionele Facebookpost gaf eigenaar Anje Grin van Kolhorn Dairy Farm dit weekend aan dat haar waarschijnlijk geen andere optie rest dan uitgekocht worden door de overheid.

En dat is opvallend, want tot nu toe werd gedacht dat alleen in de Noordoostpolder Flevolandse boeren moeten verdwijnen in verband met de stikstofuitstoot. In Flevoland zelf liggen geen stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden, maar vlak daarbuiten wel. Het melkveebedrijf van Anje en Piet Grin is aangemerkt als piekbelaster die invloed heeft op de Veluwe.

"Dat is ook wat ons als CDA verbaasd", zegt Jennie Kempenaar van CDA Flevoland. Haar fractie heeft opheldering gevraagd aan de gedeputeerde. "Wat wij meenden, en wat ook in het coalitieakkoord staat, is dat het probleem vooral in het noorden ligt, tegen de Weerribben aan. Dus wij zijn heel verbaasd dat dit nu naar voren komt."

Ook vanuit de coalitiepartijen in de Provinciale Staten wordt verontwaardigd gereageerd. Fracties hebben vooral vragen. Fractievoorzitter van de PVV Willem Boutkan vraagt zich af wat er is gebeurd en welke rol de provincie daarin speelt. Ellentrees Müller van de VVD wil graag weten of andere boeren in de omgeving dezelfde problemen ervaren.

Massaal op gereageerd
Het verhaal dat Anje op Facebook plaatste is inmiddels meer dan 18.000 keer gedeeld en er zijn duizenden reacties op gekomen. Het greep ook raadslid Barry Hoogezand van de VVD in Dronten aan. "Het kwam voor het CDA, de ChristenUnie en onszelf als VVD echt als verrassing", zegt hij over de situatie van de familie Grin. "Je stelt jezelf meteen de vraag: krijgen we nog meer van dit soort gevallen?"

De drie partijen hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W en zijn met name benieuwd of de gemeenteraad iets kan doen. "Het gebeurt in Dronten en heeft heel veel impact hier in de Drontense samenleving."

Hoogezand zegt zich te beseffen dat de rol van de lokale politiek waarschijnlijk beperkt is. De uitkoop van piekbelasters is een aangelegenheid voor het Rijk en de provincie. De lokale VVD'er heeft daarom contact opgenomen met zijn partijgenoten in Den Haag en het provinciehuis om het verhaal onder de aandacht te brengen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel