Twee Flevolandse piekbelasters maken gebruik van adviseur

FLEVOLAND • Di 22 augustus 2023 | 7:00 • Dinsdag 22 augustus 2023 | 7:00

Naast het bedrijf van Anje Grin maakt nog een tweede Flevolands boerenbedrijf gebruik van een zogenoemde zaakbegeleider van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Bedrijven die zijn aangemerkt als 'piekbelaster' kunnen gebruik maken van een dergelijke adviseur. Piekbelasters zijn bedrijven die veel stikstof uitstoten in de buurt van een kwetsbaar natuurgebied.

Een zaakbegeleider is contactpersoon van de overheid. Samen kan gekeken worden hoe ze de emissie kunnen terugdringen - door bijvoorbeeld te stoppen met het bedrijf, innovatie of te verplaatsen. Als ze willen stoppen, kunnen boeren hun bedrijf voor 120 procent van de waarde verkopen. De vrijwillige uitkoopregeling sluit in april 2024.

Piekbelasters
Een piekbelaster is een bedrijf dat binnen een straal van 25 kilometer van een natuurgebied ligt en meer dan 2500 mol stikstof per jaar laat neerslaan in de natuur. Boerenbedrijven die zijn aangemerkt als piekbelaster kunnen hulp krijgen van de overheid bij het terugdringen van hun stikstofuitstoot, bijvoorbeeld door af te schalen of te innoveren. Boeren die willen stoppen kunnen zich vrijwillig laten uitkopen door het rijk, voor 120 procent van de waarde van hun bedrijf. Dan wordt hun boerderij gesloopt, en mogen ze in de EU geen nieuw boerenbedrijf beginnen.

De boerderij van Grin en haar man staat op het punt 'om afgeschoten te worden door de overheid' zoals ze het noemt. Ze deed haar verhaal op haar Facebookpagina en daar werd massaal op gereageerd. Ook kregen ze een adviseur van het ministerie over de vloer. Die zou volgens Grin hebben duidelijk gemaakt dat er geen andere optie is dan stoppen en het slopen van het bedrijf. Het bedrijf van Grin zou te dicht op de Veluwe zitten.

In totaal zijn er 57 piekbelasters in Flevoland. Waar deze zitten, dat wil het ministerie niet openbaar maken. Wel is duidelijk dat het allemaal agrarische bedrijven zijn. Naast het bedrijf van Grin praat dus nog een bedrijf met een zaakbegeleider om gebruik te maken van de vrijwillige uitkoopregeling. Dit betekent overigens niet dat slechts twee bedrijven overwegen om gebruik te maken van die regeling. Bedrijven kunnen dit ook zonder een dergelijke adviseur van het ministerie doen of zelf een adviseur inschakelen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel