Vervangen hoogspanningskabels tussen Lelystad en Dronten begonnen

FLEVOLAND • Wo 23 augustus 2023 | 14:59 • Woensdag 23 augustus 2023 | 14:59

TenneT is begonnen met het vervangen van de hoogspanningskabels tussen Lelystad en Dronten. Over een lengte van twintig kilometer moet er in totaal 120 kilometer aan nieuwe kabels getrokken worden. 

Dat gebeurt vanwege de kortsluiting van vorig jaar september, waardoor 300.000 huishoudens zonder stroom kwamen te zitten. Door de storing raakten de hoogspanningskabels dusdanig verhit dat ze naar beneden zakten en op de bovenleiding van het spoor terechtkwamen. Daardoor ontstond er enorme schade aan het spoor. Er konden vervolgens tot december vorig jaar geen treinen rijden tussen Lelystad en Dronten. 

Gigantische operatie
Volgens Peter Hofland van TenneT is het vervangen van de kabels een gigantische klus. Zo moet er de komende maanden gewerkt worden bij 54 hoogspanningsmasten. De rijplaten, de hoogwerkers en de machines waarmee de kabels worden getrokken, moeten daarbij steeds worden verplaatst.

Lastig bereikbaar
Niet alle hoogspanningsmasten zijn even goed bereikbaar, zegt Hofland. "Die hoogspanningsmasten staan niet op een plekje waar je heel makkelijk bij kan, zoals midden in een maïsveld. Wij moeten afspraken maken met de grondeigenaren maar wij moeten ook werkplekken inrichten. En dat op meer dan vijftig plekken."  

Geen treinverkeer
TenneT is begonnen met het vervangen van de hoogspanningskabels over het treinspoor vlakbij de Edelhertweg in Lelystad. Dit is zo afgesproken met ProRail, omdat er tot 4 september geen treinen rijden tussen Lelystad en Dronten. Hofland: "Deze week is ProRail bezig met werkzaamheden. Dus daar liften we ook mee, zodat wij veilig kunnen werken en dat ook de trein er niet nog een keer uitvalt."  

TenneT heeft een jaar nodig om alle kabels te vervangen. De werkzaamheden kosten 10 miljoen euro. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel