Lelystad steeds meer van het gas af, toch legt Liander er een nieuwe gasleiding aan

LELYSTAD • Wo 23 augustus 2023 | 17:36 • Woensdag 23 augustus 2023 | 17:36

We moeten zoveel mogelijk van het gas af en toch legt netbeheerder Liander in Lelystad een nieuwe gasleiding aan. Bij de Larserweg ter hoogte van de Meerkoetenweg is een aantal medewerkers van Liander druk met de bediening van een speciale boormachine die horizontaal een leiding kan boren. Hier wordt een gasleiding aangelegd die onder de Larserweg (N302) door loopt.

Het werk moet op de centimeter nauwkeurig worden uitgevoerd, zegt Ceriel Thissen van Liander. "De boor gaat twintig meter diep de grond in. En dan moet 'ie dus vijfhonderd meter naar de andere kant." Op de boorkop zit een sensor die via GPS de exacte positie doorgeeft. "In een besturingsbus hier zit een medewerker die de boor naar links of naar rechts stuurt."

De nieuwe gasleiding is voor het vervoer van biogas. Dat gas wordt een aantal kilometers verderop gemaakt bij De Torenhoeve Biogas in Biddinghuizen. Daar staan meerdere grote silo's waarin mest en ander organisch materiaal wordt vergist.
Vijfhonderd kuub per uur
Het gas dat dat oplevert, wordt via een leidingensysteem van bijna negen kilometer naar de Larserpoortweg gebracht. Het overgrote deel van dat traject wordt gewoon gegraven. Bij industrieterrein De Larserpoort wordt het biogas aangesloten op het reguliere netwerk. Het bedrijf verwacht vanaf medio oktober vijfhonderd kuub biogas per uur te gaan leveren.

"We hebben op dit moment drie biogasfabrieken in Lelystad", zegt Ceriel Thissen van Liander. "Die zijn samen goed voor negen miljoen kubieke meter gas per jaar. Dat staat gelijk aan het verbruik van ongeveer 7.500 huishoudens".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel