Luchtverkeersleiding Nederland krijgt 'huiswerk' voor andere vliegroute

LELYSTAD • Di 29 augustus 2023 | 18:51 • Dinsdag 29 augustus 2023 | 18:51

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) krijgt deze week opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om na te gaan of er een oplossing mogelijk is voor de lage vliegroute bij Lemelerveld in Overijssel. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie.

LVNL wordt gevraagd of het mogelijk is om binnen de bestaande luchtruimindeling een mogelijkheid te vinden om niet langer laag over Lemelerveld te vliegen richting Lelystad. Er is dus geen sprake van een onderzoek naar toekomstige vliegroutes, waaraan op dit moment in het kader van een herindeling van het luchtruim ook wordt gewerkt. Lelystad Airport lijkt daar wel van uit te gaan.

Zoals eerder gemeld heeft Lelystad Airport in een brief aan minister Harbers voorgesteld om de naderingsroute vanuit Duitsland via Lemelerveld naar Zwolle te laten vervallen. Dat zou een oplossing zijn voor de zorgen in Overijssel, waar er fel verzet blijft tegen de vliegroute op 1.800 meter. Eerdere pogingen om de route aan te passen zijn steeds onhaalbaar gebleken. Hoger vliegen kan niet, omdat de vliegtuigen naar Lelystad dan het verkeer naar Schiphol in de weg kunnen zitten.

De woordvoerder van het ministerie geeft aan dat er vijf vliegroutes voor Lelystad Airport zijn ontworpen. De drukste wordt naar verwachting die uit Zuid-Europa en die zou via Overijssel lopen. Indien deze optie wegvalt, dat zouden vliegtuigen bij de meestal voorkomende zuidwesten wind flink moet omvliegen via het IJsselmeer en de Noordoostpolder. Een tweede mogelijkheid is dat verkeer via Groningen en Drenthe in een rechte lijn daalt naar Lelystad, maar dan zouden toestellen moeten omvliegen tot boven Noord-Duitsland.

Er is geen termijn gesteld waarbinnen het onderzoek moet zijn afgerond, zegt het ministerie. Bovendien speelt mee dat het huidige kabinet vrijwel zeker geen besluiten over Lelystad Airport mag nemen, als de Tweede Kamer dit onderwerp controversieel verklaart. Hierover vergadert de Kamercommissie op 7 september.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel