Visveiling Urk neemt Visveiling Zeeland over

URK • Za 2 september 2023 | 18:43 • Zaterdag 2 september 2023 | 18:43

Visveiling Urk wil de Zeeuwse visveilingen overnemen. De gemeentebesturen van Vlissingen en Sluis, eigenaar van de veilingen in Zeeland, waren al enige tijd op zoek naar een koper. De gemeentes laten weten hun aandelen aan Urk te willen verkopen omdat 'alleen Urk garanties wil geven voor behoud van een visveiling in Zeeland' en daarmee 'de enige serieuze optie' is.

"Het doel van de aandelenverkoop is niet alleen het privatiseren van de visveilingactiviteiten, maar ook het behouden van een visveiling in Zeeland", meldt gemeente Sluis in een mededeling. Dat ziet de visveiling in Urk wel zitten. "Wij zien een goede toekomst omdat een gedeelte van onze vloot aanland in Zeeland. Dit kunnen we goed aanvullen voor een levensvatbare veiling. Wat wij op Urk doen kunnen we in Zeeland ook", vertelt directeur Riekelt Kramer.

De haven van Harlingen is ook een belangrijke uitvalsbasis voor Urker vissers. Daarom ging de Urker visveiling eerder al samenwerken met de haven in Friesland.

Te weinig kotters
De Zeeuwse gemeentes hebben besloten zich te ontdoen van de veilingen omdat een visafslag exploiteren niet meer gezien wordt als een taak van de overheid. Bovendien waren er zorgen over de toekomst van de veilingen omdat het aantal kotters dat vis in Vlissingen aanbiedt de afgelopen jaren is gekrompen. De veiling in Breskens in gemeente Sluis sloot eerder al de deuren. Omdat Vlissingen de meerderheid van de aandelen heeft zijn de visactiviteiten daarnaartoe verhuist. Kramer maakt zich daar geen zorgen over: "Wat er nu al aanland in Zeeland vullen we aan met onze eigen kotters. Als er te weinig kotters waren zouden we het niet willen kopen."

De onderhandelingen zijn nog niet rond, er kan namelijk nog 20 werkdagen bezwaar worden gemaakt door andere gegadigden. Naast Urk hebben de gemeentebesturen ook contact met United Fish Actions met visveilingen in Stellendam en Scheveningen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel