Partijen Provinciale Staten boycotten presentatie vanwege 'omstreden klimaatcriticus'

FLEVOLAND • Wo 6 september 2023 | 17:51 • Woensdag 6 september 2023 | 17:51

Het CDA, de PvdD, de PvdA, GroenLinks en de SP zijn woensdagavond bewust niet aanwezig bij een presentatie over kernenergie tijdens een vergadering van Provinciale Staten. Tijdens de vergadering spreekt de gepensioneerde natuurkundige Kees de Lange. Hij is uitgenodigd door Forum voor Democratie en 50PLUS. Volgens de partijen ontkent De Lange de klimaatcrisis en is hij aantoonbaar een racist. De Lange vindt dat onzin en zegt dat de partijen de beweringen niet kunnen onderbouwen.

De politieke partijen schrijven in een persbericht over hun besluit de vergadering te boycotten: "De heer De Lange is niet alleen bekend om zijn klimaatsceptische standpunten (hij zal ook tijdens de presentatie op woensdag het bestaan van een klimaatcrisis ontkennen), maar ook om zijn controversiële en racistische uitlatingen op sociale media.

Zo heeft De Lange in het verleden tweets geplaatst met teksten als 'het subsidiëren van de grootste moslimfokkerij ter wereld dient geen enkel rationeel doel' over ontwikkelingshulp aan Afrika. Ook heeft hij afbeeldingen gedeeld van een guillotine in relatie tot groepen personen. Een dergelijke retoriek draagt niet bij aan een constructief debat."

Kees de Lange

ANP
Kees de Lange zegt in een reactie dat hij een beetje moet lachen om de beweringen. Alles wat hij schrijft of publiceert is vanuit een wetenschappelijk oogpunt. Hij begrijpt dan ook niet dat hij als racist wordt weggezet. Dat het klimaat verandert klopt volgens hem wel: "Het klimaat verandert altijd, ik kijk naar de natuurkundige verschijnselen en trek daaruit mijn conclusies."

Shell
Ook de bewering dat De Lange tegen klimaatmaatregelen is omdat hij vroeger bij Shell werkte, werpt hij van zich. "Iedereen die wil weten wat ik bij Shell heb gedaan kan dat teruglezen. Er zijn zo'n 200 publicaties gedaan en die zijn allemaal terug te vinden."

Dat de partijen zijn presentatie boycotten vindt De Lange geen probleem: "Ik spreek als wetenschapper en geef mijn mening als deskundige. Het is prima als deze Statenleden mijn verhaal niet willen aanhoren en liever kiezen voor een televisieavond verzorgd door de NPO. Jammer is het wel, want ze weten niet wat ik ga vertellen."

De Statenleden die de presentatie van De Lange boycotten zijn wel aanwezig bij de uitleg van Jan Leen Kloosterman, hoogleraar van de TU Delft. Hij is uitgenodigd door de VVD.


WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel